Var tredje anställd har dålig kondition

Enligt företaget Previa har var tredje anställd taskigt flås vilket sliter på kroppen och ger sjukskrivningar. Det kan ge arbetsgivare anledning att fundera på hälsofrämjande åtgärder på arbetsplatsen.

Undersökningen bland 53 000 anställda i hela landet visar att de anställda kan delas upp i tre ungefär lika stora tårtbitar: de med dålig kondition, anställda med medel-bra flås och personer som ligger på en hög nivå. Undersökningen visar också att hälften av de anställda har en stillasittande fritid eller bara motionerar lätt när de inte är på jobbet.

Enligt Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa, räcker det med en halvtimmes rask promenad om dagen för att få mer energi och må bättre. Dessutom motverkar det risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

– Som arbetsgivare bör man uppmuntra och underlätta för de anställda att motionera regelbundet. En piggare personal med god kondition leder till bättre arbetsinsatser, färre sjukskrivningar och en mer framgångsrik verksamhet, säger han.

Tre tips till arbetsgivaren

1. Skattefri motion. Frikvårdsbidrag och årskort på träningsanläggning är bra åtgärder.

2. Ordna en stegtävling. Det kan skapa engagemang och en diskussion om hur mycket alla rör på sig varje dag.

3. Få in mer rörelse i vardagen. Ordna gående möten, ta en promenad på fikarasten, cykla till jobbet och hoppa av bussen en hållplats för tidigt.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.