Var vänlig mot kunderna – också i den digitala världen

Digitalisering Att mer av affärsrelationerna sköts digitalt i dag gör inte att personliga relationer tappar i betydelse. Tvärt om. I en allt mer digitaliserad värld blir det ännu viktigare att bemöta kunderna bra för att stå dig i konkurrensen. Det menar Annmarie Palm, expert på Business behavior.

Var vänlig mot kunderna – också i den digitala världen
Shutterstock

Att skapa förtroende handlar om hur vi uppför oss mot varandra, också i en digitaliserad värld, och det är fullt möjligt att ha personliga relationer även där, menar Annmarie Palm.

– Med ett ständigt fokus på gott Business behavior går det alldeles utmärkt att bygga upp hållbara relationer både internt och externt, även i den digitala världen. Men det svåraste brukar inte vara att starta upp personliga affärsrelationer, utan det är förmågan att underhålla och behålla relationerna som är den stora utmaningen, säger hon.

Men hon betonar också att trots att det kan kännas enklast att sköta affärskontakter digitalt så gäller det att inte glömma att också prata och träffas.

– Oavsett allt det praktiska som teknikutvecklingen för med sig så uppskattar ju många av oss fortfarande de gånger som vi lyckas få en personlig kontakt med exempelvis kundtjänster och säljande personal på nätet, säger Annmarie Palm.

Här är hennes tips för att bygga digitala hållbara affärsrelationer:

Var välkomnande digitalt
Först och främst, se till att ditt företag har byggt upp en genomtänkt, logisk och välkomnande ton i företagets digitala konversation med marknaden.

Svara alltid på tilltal
Se till att alltid svara när det kommer in förfrågningar, klagomål eller beröm.

Svara snabbt
Ingenting är så frustrerande som att gå och vänta på svar. I den digitala världen förväntar sig kunden att det ska gå snabbt att få ett svar.

Tack och förlåt
Var alltid noga med att tacka, och be om ursäkt när något blivit fel.

Våga vara personlig och överraska gärna
Att överraska kunden med ett personligt samtal brukar uppskattas och kan också leda till merförsäljning.

Läs fler artiklar från Kvalitetsmagasinet om kundbemötande:
Så bemöter du kunderna professionellt 
Uppför dig eller tappa affären 

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.