Att söka problemen, det är ofta det naturliga sättet att angripa svårigheter och kriser som uppstår i en organisation. Men tänk om man gjorde tvärtom, att i stället ta reda på var i organisationen det fungerar bra och varför det gör det. Då öppnas nya dörrar i tankeverksamheten, menar Bobby Forshell.
– Det skapar en helt annan kreativitet och bjuder in till nya lösningar, betonar han.
Appreciative inquiry betyder ungefär uppskattande frågor, och det är just frågorna som är kärnan i metoden. Att ställa de frågor som får medarbetarna att tänka i nya banor och betrakta sin verksamhet från en annan vinkel.
Gå till istället för ifrån
Bobby Forshell berättar om ett amerikanskt kosmetikaföretag som under två års tid arbetat för att få bukt med sexuella trakasserier, utan framgång. De vände sig då till den amerikanska AI-gurun David Cooperrider som frågade vad de egentligen ville. Att få slut på trakasserierna, ja, men sedan? Och med svaret på denna fråga som utgångspunkt, att skapa en organisation som där samarbetet mellan kvinnor och män bidrar till verksamhetens framgångar, lyckades man skapa ett bättre arbetsklimat för både kvinnor och män.
– Att gå till något är mycket mer givande och inspirerande än att gå ifrån något, säger Bobby Forshell och förklarar att det handlar om att skapa sig en bild av vart man vill komma och jobba i riktning mot den bilden, att fråga sig ”hur tar vi oss dit” i stället för ”hur kommer vi härifrån”.
Roten till det goda
Frågorna syftar också till att se möjligheterna inom organisationen och lära sig av de goda exemplen. Om ett företag exempelvis har problem med kundnöjdheten så ska de inte fråga ”hur löser vi det” utan istället ta reda på hur det ser ut i de fall kundnöjdheten är god och dra lärdom av detta.
– Svaret finns alltid i organisationen. Det finns alltid saker som fungerar bra och det gäller att hitta till roten av det goda. Även om inte den exakta lösningen för ditt problem finns där, så finns det alltid något att bygga vidare på.
Men har det verkligen så stor betydelse hur frågan ställs?
– Ja, första frågan är viktig, betonar Bobby Forshell. Hur vi använder språket och vilka ord vi väljer är viktiga för de bilder vi skapar. I en organisation som ständigt rör sig spelar frågorna en stor roll för att den ska röra sig i rätt riktning.
Går i försvarsställning
Själva frågeställningen har nämligen betydelse för vilka svar man får. Jämför de två påståendena ”vi vill minska frånvaron” med ”vi vill öka närvaron”. Båda påståendena betyder samma sak, men kan ge helt olika svar på hur man ska uppnå målet.
Uppskattande frågor där man ber någon berätta om varför deras verksamhet fungerar skapar också en helt annan dialog än om man frågar efter lösningar på problem, menar Bobby Forshell. En berättelse kan inte ifrågasättas eller attackeras. De som får frågan hamnar inte heller i försvarsställning där de ska argumentera för varför deras lösning är bättre än någon annan.
– Om du frågar efter någons åsikt är det lättare att avfärda den innan man hunnit lyssna färdigt, föklarar Bobby Forshell som menar att uppskattande frågor också bygger upp självkänslan, att saker som fungerar bra får uppmärksamhet.
Bobby Forshell är noga med att påpeka att det inte är fel att problematisera och jobba problemlösande. I grunden finns det ju alltid ett problem, något som inte fungerar tillfredsställande och det är också så vi har tränats i att lära oss nya saker. Däremot kan det vara nyttigt att alternera angreppssätten för att inte hamna i en återvändsgränd.
Finns med i verktygslådan
I USA och på andra håll i världen finns det många exempel på företag som använt sig av AI, men i Sverige är det fortfarande relativt nytt. Bobby Forshell berättar att många konsultfirmor har med AI i sin verktygslåda, men att han känner till få svenska företag som testat metoden fullt ut. SAS hade för några år sedan ett AI-projekt för cheferna på avdelningen World Sales som gick ut på att bli bättre coacher, men det hela stupade på en omorganisation som splittrade gruppen. Just nu är Bobby Forshell mitt uppe i ett projekt där ett företag precis gått igenom de två första stegen i appreciative inquiry-metoden (se faktaruta).
– Eftersom arbetet drivs av organisationen fungerar jag mer som en instruktör än konsult. Projektet drog igång innan sommaren och det finns ett stort engagemang bland alla inblandade, så det blir spännande att följa deras arbete under hösten, säger Bobby Forshell.
Om Appeciative inquiry, AI:
Metoden bygger på fyra steg, de så kallade 4 d:na.
1. Discover – Upptäckarfasen. Här tar man reda på vad som är unikt för verksamheten genom att medarbetarna intervjuar varandra.
2. Dream – Hur vill vi ha det? Bygger på de goda exempel som man hittat i steg ett.
3. Design – Att forma framtiden. Vilka principer och riktlinjer ska det finnas för förbättringsarbetet. Hur lång tid får det ta, vad får det kosta och så vidare?
4. Delivery/destiny – Börja leverera. De första projekten drar igång. Man börjar gärna med enklare, mindre riskfyllda projekt för att testa hur metoden fungerar.