Somrar är en utmanande tid för de flesta resebolag eftersom majoriteten av alla anställda vill vara lediga samtidigt som kunderna är lediga. Under 2024 testade därför Ving att mota Olle i grind, med hjälp av en ny beredskapsfunktion. Resebolaget satte ihop ett assistansteam som utbildades i allt från mediabevakningsverktyg och hur man publicerar nyheter på bolagets egna sajt, till att publicera intern information på intranätet. Detta för att kunna avlasta kommunikationsavdelningen som då kan fokusera helt på att fronta externa medier. De har också fått lära sig om kundservice och säljsupport.
Vings beredskapsteam är redo för skarpt läge: ”Minimerar skadan på varumärket”
Förbättringsarbete Förenade flyg och skogsbränder är bara några av de kriser som resebolaget Ving har tampats med de senaste somrarna, samtidigt som bemanningen har försvagats på grund av semestertider. För att vända skutan inrättade man en särskild beredskapsfunktion. Här är utvärderingen.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving, är väldigt nöjd över satsningen.
– Men paradoxalt nog hade vi inga större kriser som inte kunnat hanteras av det ordinarie teamet. Så vi har inte behövt aktivera vår beredskapsfunktion. Däremot har vi hållit kollegorna i loopen löpande under året, och kommer nu inom kort genomföra en praktisk övning och repetitionskurs.
Har det förbättrat er kundnöjdhet och medarbetarnöjdhet?
– I princip alla kollegor som ingår i funktionen vill gärna fortsätta vidare och är nästan lite ”besvikna” över att det inte blivit skarpt läge ännu.
Såhär i retroperspektiv, är det något du hade velat att ni gjorde annorlunda gällande utformningen och implementeringen av den här funktionen?
– I och med att vi inte har behövt gå i skarpt läge så hade vi nog tjänat på att ha haft flera praktiska övningar under året, så att man bibehåller färsk kompetens, man glömmer snabbt något som man inte får praktisera.
Varför är det viktigt att ligga i framkant när det kommer till den här typen av satsningar tycker du?
– Jag tycker man ska se en sådan här funktion som en form för försäkring, förhoppningsvis dröjer det innan krisen inträffar. Men om det väl händer så är det essentiellt för företag och organisationer att ta bra hand om sina kunder och på så vis minimera skadan på varumärket och renommé. I dagens turbulenta samhälle och blixtsnabba medielandskap kan nog inte det behovet underskattas.