World Quality Day: ”En dag att låta sig påminnas om framgångarna”

Kvalitetsarbete Ännu ett år, ännu ett globalt erkännande av kvalitetsarbetets vikt. Dagen till ära kollar redaktionen in läget med Claes Britsman, ordförande i Svenska förbundet för Kvalitet.
– Vi måste lära oss av varandra för att inte fastna i våra silos, säger han.

World Quality Day: ”En dag att låta sig påminnas om framgångarna”
Den andra torsdagen i november varje år firas World Quality Day. Foto: Adobe Stock

Hej Claes Britsman, ordförande för SFK! Varför är en dag som denna viktig?

Claes Britsman. Foto: Privat

– Vi alla behöver fokusera på kvalitet då och då för att påminnas om framgångarna. Kvalitet har gått från att vara ett försäljningsargument till att bli en grundläggande förväntning. Produkten ska inte gå sönder och tjänster ska levereras med god service. Vi behöver erkänna att kvalitetsarbete inte garanteras av sig självt och att vi inte får glömma hur viktigt det är.

Vad ska du göra idag för att erkänna kvalitetsarbetets vikt?

– Jag ser fram emot att fira med likasinnade och att lyssna på kloka föredragare under SFK:s digitala konferens. Personer som Lars Sörqvist och Ulf Gustavsson ska tala, och vi berör ämnen som ledarskap och hållbarhet. Vi ska också dela ut Olle Jansson-priset till årets bästa examensarbete inom kvalitets- och verksamhetsutveckling.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du att kvalitetsvärlden står inför?

– En grej är hur vi ska förhålla oss till och använda AI. Själv har jag ett behov av att lära mig mer om det. Om vi är duktiga på att ställa rätt frågor så kommer vi lättare få fram bättre information. Det är både en utmaning och en möjlighet. Men generellt är min upplevelse att vi ständigt blir bättre. En av styrkorna i Sverige är att vi är så duktiga på att arbeta tillsammans.

Vilken är den största framgången genom tiderna vad gäller kvalitet, enligt dig?

– Oj, svårt! Många av de verktyg och metoder som vi använder idag kom med industrialiseringen och personer som Juran och Deming. Det är hänt mycket på kort tid, speciellt med datoriseringen och digitaliseringen. Informationssamhället och datakraften har varit en möjliggörare, och det finns det mycket mer att göra!

Har du något råd till alla firare idag?

– Jag i alla fall får energi av att nätverka och lyssna på intressanta människor! Jag säger att man ska dela med sig av kunskaper och erfarenheter. Det bästa sättet att lära sig själv är att lära andra. Input är viktigt för att inte hållas inom sin silo, säger Claes Britsman.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.