27 000 nya it-jobb inom svensk handel

Digitalisering E-handeln växer och handelsbranschen digitaliseras snabbt. En analys visar att enbart automatiseringen av befintliga arbetsuppgifter kommer att skapa 27 000 nya it- och teknikjobb inom svensk handel de närmaste fem åren.

27 000 nya it-jobb inom svensk handel
Handeln är på väg att bli en it-bransch. Foto: Stock Adobe.

Fackförbundet Unionen har med hjälp av en analysmodell tittat på hur befintliga tjänstemannajobb inom handelsbranschen påverkas av automatisering och artificiell intelligens. Av analysen framgår att implementering av ny teknik kommer att skapa 27 000 nya jobb inom svensk handel de närmaste fem åren.

Martin Linder, ordförande Unionen. Foto: Camilla Svensk.
Martin Linder, ordförande Unionen.
Foto: Camilla Svensk.

– Redan idag finns en generell brist på it-kompetens och om fem år kommer konkurrensen vara stenhård, säger Martin Linder, ordförande i Unionen i en kommentar. Företagen inom handelsbranschen måste bli mycket bättre på att kompetensutveckla sina medarbetare för att klara av utmaningen. Det är en överlevnadsfråga.

Det handlar till största delen om olika typer av it- jobb som till exempel mjukvaruutvecklare och dataanalytiker. Men även behovet av ingenjörer kommer att vara stort.

– Handelsbranschen är på väg att bli en it- och teknikbransch. Samtidigt som många företag behöver investera i ny kompetens är man under stor ekonomisk press. Det kommer bli en enorm utmaning för handeln att klara av den här transformationen, konstaterar Martin Linder.

Arbetsuppgifter automatiseras

Analysen visar även att handeln sticker ut som den bransch i privat sektor med högst andel arbetsuppgifter som kommer att ersättas med programvara. Inom fem år är en femtedel av arbetsuppgifterna som tjänstemännen utför idag automatiserade.

Bland arbetarna inom handeln är de ännu mer – en tredjedel av de uppgifter som utförs idag kommer att vara borta om fem år.

– Vissa personer kommer behöva ställa om till helt nya yrken, inom handeln eller i andra branscher. Då är det viktigt att det finns möjligheter att ta sig vidare i karriären. De möjligheterna är alldeles för dåliga idag, säger Martin Linder.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.