4 saker att göra för att etablera ett digitalt arbetssätt

Arbetsmiljö Digitala arbetssätt blir allt vanligare arbetslivet. Det öppnar upp för möjligheter såväl som risker, vilket ställer nya krav på arbetsgivare. Här kommer några tips för att förebygga risker med digitala arbetssätt.

4 saker att göra för att etablera ett digitalt arbetssätt
Idag är öppna kontorslandskap normen. Foto: Adobe Stock

Digitaliseringen gör det möjligt för oss att organisera och genomföra arbetet på nya, mer effektiva sätt. Men det kan också ha en negativ påverkan på hjärnan och leda till högre arbetsbelastning om arbetsgivaren inte har rutiner för att regelbundet undersöka och bedöma risker i arbetet.

– Hos anställda som ägnar en stor del av sin arbetstid åt digitala system, eller har flera verktyg att hantera samtidigt kan risken för teknikstress, överbelastning och utmattning av hjärnan öka. Därför behöver det bli en naturlig del av de risker som undersöks, bedöms och åtgärdas i det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Malin Cato, projektledare för Arbetsmiljöverkets inspektionsinsats, i ett pressmeddelande.

Nästan en fjärdedel saknade rutiner

I en EU-gemensam insats har Arbetsmiljöverket granskat tusentals arbetsplatsers rutiner för att förebygga risker med digitala arbetssätt. Syftet var att väcka arbetsgivares uppmärksamhet på hur exempelvis distansarbete påverkar arbetsmiljön och belastningen på hjärnan. Insatsen visade bland annat att drygt 23 procent av nära 1 500 företag saknade rutiner mot risker med digitalt arbete.

Är det högt, eller är det ”acceptabelt”?

– Vi hade tänkt att det skulle landa lite högre, så det är positivt. Systematiskt arbetsmiljöarbete är känt därute och det tycker vi om, sade Malin Cato under ett webbinarium.

Det här kan du som arbetsgivare göra för att förbättra det digitala arbetssättet:

  • Öppna upp för en dialog kring hur de digitala systemen påverkar arbetet.
  • Öka kunskap om hur man förebygger stress, skapar en social gemenskap och hur era IT-system fungerar.
  • Sätt tydliga och rimliga gränser för arbetet och låt behoven styra införandet av nya arbetsmetoder och system.
  • Samverka med dina anställda för en bra arbetsmiljö.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.