5 tips för att hålla dig produktiv när du jobbar hemma

Arbetsmiljö Under 2020 har hemarbetet ökat med 400 procent. En återkommande fråga är hur man upprätthåller en hög produktivitet och hög motivation när man arbetar hemma.

5 tips för att hålla dig produktiv när du jobbar hemma
Kör ett pass hemma med styrka och hopp som ger både puls och nytt syre till hjärnan. Bild Stock Adobe.

Vid hemarbete är det många gånger andra saker som pockar på vår uppmärksamhet som tvätt, disk, barn och husdjur. Så hur håller du dig motiverad och produktiv när du jobbar hemma? Här ger Puls Solutions 5 tips.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

1, Gör ett schema för dagen

Vi gillar ofta vanor och att jobba från kontoret är en av våra vanor. På kontoret definieras ofta din dag vanligtvis strikt från morgon till kväll. Du har vissa tider för att utföra specifika uppgifter på. Så är det ju inte riktigt i ditt hem där det blir mer flytande.

Ett bra schema för dagen kommer att hålla dig motiverad och produktiv. Starta varje dag med att skapa ett schema för hur din dag ska se ut.

2, Ha ett bra arbetsrum

Att jobba från soffan om dagarna kan ju vara skönt men soffan är inte alltid den bästa arbetsmiljön. Du kanske förknippar soffan med något annat än ditt jobb och ergonomin är nog inte den bästa. Om du har möjlighet så köp ett höj och sänkbart skrivbord, en bra arbetsstol och se till att du har ett ordentligt ljus.  Ett bra arbetsrum kommer att hjälpa din produktivitet och även hjälpa dig att hålla isär privat- och arbetsliv även om du jobbar hemma.

3, Gör mål för dagen

Inled varje dag med att skriva nr vad du vill uppnå den här dagen. Vilka uppgifter ska du ha påbörjat och vilka ska du ha slutfört när dagen är slut? Gör en kort summering vid dagens slut över vad du har utfört och skriv ner vad du har genomfört. Detta är väldigt bra för din egen motivation och skapar tydlighet i hur produktiv du har varit och vad du har presterat.

4, Ta bort distraktioner

Distraktioner är din värsta fiende om du arbetar, oavsett om det är hemma eller på kontoret.  Bestäm vilka tidpunkter du ska kolla dina emails, när ska du ta emot telefonsamtal och när ska du inte svara i telefon för att fokusera på en uppgift som du ska lösa. Vilka tider under dagen kan du kolla aktier, instagram och facebook? Brusreducerande hörlurar kan också hjälpa dig att fokusera, speciellt om du jobbar i en bullrig miljö.

Planera in pauser för när du ska prata med vänner eller familj. Om du känner att din koncentration avtar, ta en kort paus och lite frisk luft för att ladda om.

5, Rör på dig varje dag

Motionera och få upp pulsen åtminstone 30 min varje dag. Det finns massor av forskning som visar på alla positiva effekter både för din kropp och för din hjärna om du motionerar minst 30 minuter varje dag. Unna dig en morgon- lunch- eller eftermiddagspromenad. Kör ett pass hemma med lite enkel styrka och lite hopp som ger puls och nytt syre till hjärnan. Se till att äta bra mat som ger bra energi och undvik sötsaker som ger snabba kickar. Denna rutin med regelbunden träning och hälsosam kost, i kombination med tillräckligt med sömn, gör att du känner dig bra, motiverad och produktiv.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.