Amerikaner och unga störs inte av mejl på fritiden

Arbetsmiljö De senaste åren har medvetenheten ökat om att vi behöver sätta gränser för arbetet, att till exempel inte läsa jobbmejl på fritiden. Men nu visar två undersökningar att alla inte blir så störda – till exempel amerikaner och unga svenskar.

Amerikaner och unga störs inte av mejl på fritiden
Shutterstock

I april visade undersökningen Ungdomsfokus 2017 att 50 procent av svenskar mellan 16 och 29 år inte stressas av att kunna läsa jobbmejl i mobilen på fritiden. 64 procent av de unga tycker i stället att mejlen gör det lättare att kombinera arbetsliv och privatliv. Trots det är det 23 procent av gruppen som tycker att jobbmejl på fritiden ökar stressen.

Fler känner positiv effekt

Nu har Gallup undersökt amerikaners inställning till jobbmejl på fritiden. Den visar att det är 59 procent av amerikanerna som läser jobbmejl utanför arbetstid. Av dem är det 15 procent som tycker att det inverkar negativt på deras välbefinnande, medan 17 procent tycker att det har en positiv effekt.

21 procent av dem som läser mejl på fritiden tycker att det är mycket viktigt att göra det för att kunna lyckas i arbetslivet.

Motstridiga resultat

Gallup drar slutsatsen att mejl på fritiden idag inte upplevs som något påfrestande för de flesta amerikaner. Kanske ser de det som något som är en del av jobbet eller så trivs så många med jobbet att det känns bra att hålla kontakt även på fritiden, resonerar Gallup. För andra, menar man, är mängden mejl så begränsad att den inte upplevs som störande.

Men resultaten är motstridiga. Tidigare undersökningar från Gallup visar att amerikaner tycker att möjligheten att arbeta utanför vanliga arbetstider är något positivt. Samtidigt visade de att de som läser mejl på fritiden också är de som upplever mest stress.

En slutsats är att arbetslivet förändras så snabbt och att det gör det svårt att förutsäga hur synen på mejl på fritiden utvecklas.

Läs också: Frankrike inför stopp för mejl på fritiden

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.