Arbetsglädjekonsulten rycker in

Var försvann glädjen på jobbet? Kanske avlägsnade den sig på vägen ner i överambitionsdiket. Hur som helst, idag är det allt fler svenskar som måste ut på jakt efter lite arbetsglädje.

Vårt samhälle är mer individualistiskt idag än någonsin tidigare. Istället för att arbeta tillsammans i grupper skapas höga krav på individen. Vi presterar. Och presterar. Organisationers ofta kortsiktiga tänkande, marknadens krav och önskan om goda resultat på kort sikt är en viktig pusselbit.

– Om man blir sin egen slavdrivare blir jobbet tråkigt. Nyckeln till arbetsglädje är att kunna se att mitt bidrag till verksamheten uppskattas av andra samt känslan av att vi gör saker tillsammans, berättar Tomas Eriksson. Han är organisationskonsulten som arbetar med att sprida arbetsglädje, genom att med kurser i konflikthantering, grupputveckling och improviserad teater visa vägen för dem som behöver finna glädje på jobbet.

Inre längtan

Tomas Eriksson tycker att det är viktigt att vi väljer ett arbete som är i linje med det man själv tycker är kul, som har en koppling med en inre längtan och är ett uttryck för vem man egentligen är. Men även om inte jobbet lever upp till alla de punkterna så kan man ha kul på jobbet. Så länge vi inte fastnar i ekorrhjulet, duger jag, behövs jag, är jag tillräcklig?

Han förklarar att om vi bara identifierar oss med vår yrkesroll förlorar vi andra aspekter med livet, så som att vara livsnjutare, sambo eller upptäckare. Vi bör istället kliva ur vår yrkesroll och se att vi är så mycket mer, då får man återhämtning och balans i livet.

– Om jag slappnar av kommer jag att upplevas som en människa som mår bra. Balans mellan ambition och att inte vara upphängd på resultat skapar den långtidsfriska människan. Glöden ska finnas kvar, men jag måste tillåta mig att misslyckas och be om hjälp om jag ser att det barkar åt skogen, betonar Tomas Eriksson.

Egna förväntningar

Genom att be om hjälp skapas bra relationer med andra i företaget, menar han. Dessutom blir det mindre press på individen och man arbetar tillsammans med andra.

– Världen går inte under om inte jag lever upp till mina egna förväntningar, för även om chefen har förväntningar på mig så är det mina egna som styr mitt agerande, säger Tomas Eriksson.

Han menar att vi rent ut sagt bör bjuda på våra misstag, våga göra misstag och våga berätta om dem.

– Vi måste faktiskt våga skratta åt dem också. Kan jag tillåta mig att både misslyckas och lyckas ökar chansen att jag gör framsteg, eftersom jag är mer avslappnad.

Trilla i diket

Själv är Tomas Eriksson en sprudlande glad man och han verkar nöjd. Han startade sin bana som KTH-ingenjör men kände snart att han hellre ville jobba med människor. Efter flera år som lärare tog han sedan klivet över till att bli sin egen. Men trots att Tomas Eriksson lär ut arbetsglädje tappar han också själv bort den ibland.

– Även om du har ett jobb du älskar kan du gå ner dig i överambitionsdiket. Jag får också stanna upp och fundera över varför jag känner mig utarbetad. Många tänker att man måste vara oklanderlig och perfekt för att ge råd och stöd till andra, men det kan ingen vara, konstaterar Tomas Eriksson.

Han fortsätter:

– När jag vågar vara öppen om min sårbarhet och mina brister får jag störst förståelse från mina medmänniskor, då möts vi av respekt och mänsklig värme. Ofta tror vi att vi blir ”halshuggna” om vi begår misstag, men mina erfarenheter säger att det är tvärt om.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.