Chefer och schimpanser

Vad har ledare och apor för likheter? Förutom ett möjligt gemensamt ursprung finns mycket att lära av apors beteende när det gäller arbetsplatser och ledarskap.

I boken Ledarskap på apstadiet – evolution för chefer och ledare visar Tommy Lundberg och Ola Berggren att vi alla är en flock apor på jobbet. Genom att ta ett steg tillbaka och betrakta vårt beteende i jämförelse med apornas kan vi få ett mänskligare arbetsklimat. Om utgångspunkten är att det inte är så stor skillnad på människor och apors behov kan en ledare lära sig mycket att att tänka på de grundläggande behov alla i en grupp individer har.

En chef som är medveten om att alla vill ha bananer (belöningar) och kli på ryggen (bekräftelse) för att må bra har större chans att lyckas som ledare.

– Boken är skriven som en ledarskapsbok, men alla som har någon som helst relation till andra kan ha nytta av den, säger Tommy Lundberg till Metro.

För att förankra sin teori i praktiken har författarna tagit hjälp av schimpansexperten Ing-Marie Persson och en grupp schimpanser på Furuviks djurpark. Boken ges ut av Great Words.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.