”Det blir 15 minuter över teams. Han kommer sitta i en bil, är det ok?”
Christian Levin: Från frustrerad student till kvalitetsledare i världsklass
MÄKTIGASTE Kvalitetsmagasinet har bett experter och kvalitetsprofessionella lyfta fram de viktigaste personerna inom kvalitetsbranschen idag. Scanias vd pekas ut som en solklar etta.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Scanias vd är en uppenbart upptagen man. Att få till en intervju med kvalitetsprofilen som nyss utsetts till årets viktigaste inom svensk kvalitetsutveckling, krävde både god framförhållning och idogt arbete.
Jag hoppar in i videosamtalet. Ingen där.
”Pling”
Ett sms: Christian Levins pressekreterare skriver att de blir lite sena.
Efter fem minuter dyker två personer upp. Christian Levin tuggar på en macka.
Jag hälsar och presenterar mig själv och priset.
– Det var en fin inflygning in i samtalet. Tänk om alla möten kunde börja så, säger Christian Levin och skrattar lite lätt.
Jag frågar hur det känns att få utmärkelsen.
– Det känns ju fantastiskt fint. Ibland får jag priser jag inte vet vad de handlar om, säger Levin.
Jag får inte intrycket av att Levin är en person som gillar att stå i centrum bara för sakens skull. Han är noga med att prata om att hans inflytande i kvalitetsbranschen har att göra med hans arbete på Scania, som är kända för sitt kvalitetsarbete.
– Scania är ju ett varumärke som både lyckas och har som mål att vara premium i allting vi gör, säger Levin.
– Sen är det kul för kvalitet har funnits med mig sen start.
Christian Levin började arbeta på Scania 1994, samma år som han tog sin civilingenjörsexamen. Han inledde sin karriär som marknadsföringstrainee och blev chef för första gången år 1997. Sedan fyra år tillbaka är han vd för Scania och moderbolaget Traton.
Hållbarhet och elektrifiering är tydliga fokusområden för Christian Levin. Sedan Levin tillträde som vd har Scania bland annat intensifierat satsningen på elektrifiering, arbetat för att kommersialisera autonoma fordon och stärkt sin globala närvaro genom en ny produktionsanläggning i Kina.
– Jag brinner för hållbarhet och inkludering. Det tycker jag Scania också står för och är en otroligt framåtlutad spelare i vår verklighet.
Samarbete inom den gröna omställningen
Under Levins ledning har Scania fördjupat samarbeten inom den gröna omställningen – främst med batteritillverkaren Northvolt. Tillsammans byggde de en batterifabrik i Södertälje för elektrifiering och lokal försörjning. Relationen hade utmaningar kopplat till Northvolts snabba tillväxt och beroende av statligt stöd. Efter Northvolts konkurs i mars 2025 köpte Scania upp batteritillverkarens industridivision.
Levins ledarskap präglas enligt honom själv av en öppenhet och aktivt arbete med decentralisering – ett av kärnvärdena i Scanias företagsfilosofi. Individen står i centrum för Scanias arbete och varje medarbetares kompetens ska tas tillvara, menar Levin. Det innebär att arbetarna i fabrikerna ska vara med och bestämma hur man ska göra saker, och de som sitter på kontoret också ska bidra till produktionen.
– Jag tycker det är jätteviktigt, speciellt om man pratar om förbättringsarbete, säger Christian Levin.
Andra kärnvärden för Scania är jämlikhet, hållbarhet och inkludering, enligt Christian Levin.
– Det är en del av vår affärsmodell. Att vi på riktigt tror och tycker att alla ska vara med och ta beslut. Att alla perspektiv ska in och därför arbetar vi med blandade team i vårt beslutsfattande.
Att värna för jämlikhet och mångfald i branschen är inte alltid enkelt, menar Scanias vd. Han uttrycker frustration över utvecklingen.
– Det har blivit allt svårare i dagens samhälle. Det är otroligt sorgligt. Framför allt att det har blivit en politisk fråga att stå för inkludering, trots att all forskning visar att blandade team fungerar bäst. Tror man på inkludering då måste man också aktivt jobba med jämställdhet, säger Levin.
Hur gör man det i praktiken?
– Det måste finnas förebilder som visar att det inte finns något glastak utifrån kön etnicitet eller utbildning. Jag tror att det krävs egen erfarenhet för att faktiskt göra det till en agendafråga, annars är det lätt att man bara anställer människor som liknar en själv. Det leder väl ofta till att man har en samsyn och enklare kan ta beslut, men det kan också gå åt skogen.
Fakta: Christian Levin
Namn: Christian Levin
Född: 1967
Utbildning:
– Civilingenjörsexamen i maskinteknik från Kungliga Tekniska högskolan (KTH)
– Kandidatexamen i företagsekonomi
Nuvarande positioner:
– Vd och koncernchef för Scania (sedan maj 2021)
– Vd för TRATON SE (sedan oktober 2021) – Volkswagenkoncernens globala lastbilsdivision
Mötet med kvalitet
Levins första möte med kvalitet var inte i styrelserummet – utan som civilingenjörsstudent.
Under studierna på KTH fick han läsa ”The Machine That Changed The World”, boken som presenterar Toyotas produktionsfilosofi för västvärlden.
– Kvalitet och minskat slöseri är ju två sidor av samma mynt. Det var otroligt insiktsfullt och det kanske är det som följt mig genom karriären, genom livet.
Sedan dess har han konsekvent arbetat med ständiga förbättringar. När han senare gjorde sitt examensjobb inom vården upptäckte han hur lite systematik som fanns i svensk tjänsteproduktion.
– Tjänsteproduktionen i Sverige gjordes helt utan kvalitetsstyrning och kvalitetsmål, man ansåg att det var en del av tillverkningsindustrin. Men om det är någonstans där kvalitet är som viktigast så är det ju i mötet med människor.
Kvalitetsbegreppet har enligt Levin blivit urvattnat i samhällsdebatten. Kvalitet har blivit en modeord, men på Scania lever det kvar i sin ursprungliga bemärkelse och genomsyrar hela organisationen. Inte som en etikett, utan som en kultur.
– Vi integrerar kvalitet i allt vi gör. Varje medarbetare ska förstå sin inverkan på kundens slutprodukt.
Ingen kvalitetsguru
Christian Levin har ett starkt, om än lågmält inflytande över dagens kvalitetsbransch. Han ser inte sig själv som en kvalitetsguru, men det kanske är därför hans inflytande är så påtagligt. I stället för att skapa sig ett namn visar han hur kvalitet kan genomsyra allt: från produktion till kundkontakt, hållbarhetsarbete till organisationsstruktur.
Kanske är det just därför han har blivit utnämnd till årets mest inflytelserika person inom kvalitetsbranschen.
– Jag hoppas att folk kommer ihåg mig som en ödmjuk ledare som prioriterade laget före jaget. Jag vill att beslut ska tas nära de som är mest kompetenta, säger Christian Levin.
Plötsligt har 15 minuter gått.
– Hur mycket ska du skriva? Om du får fem minuter till, vad vill du veta mer om? frågar Christian Levin.
Jag hade velat fördjupa mig i mycket, men säger att jag hade velat veta vad det var rent konkret i kvalitetsarbetet som gjorde att Christian Levin valde att stanna i branschen.
– Jag var en progressiv student som såg hur dåligt allt fungerade inom många sektorer. Jag drogs framför allt till effektiviseringspotentialen.
Till och med intervjun blev extremt effektiv – på 20 minuter hann Scanias vd äta, prata och transporteras dit han skulle.