Kvalitet i skolans värd brukar sammanfattas med att ha elev och vårdnadshavare i fokus i allt som görs. Undervisningen ska bli så bra som möjligt för varje enskild individ utifrån dennes förutsättningar.
Stiftelsen Bladins: Hög kvalitet utan krav på vinst
Skola
Bladins skolor är Malmös äldsta friskola. Grundat 1880 och drivet som en icke-vinstdrivande stiftelse sedan 1960-talet, har den unika ägandeformen skapat en kvalitetskultur med korta beslutsvägar och stort fokus på pedagogisk utveckling.
– Vår devis är att bli bättre på att bli bättre, säger Lina Sandgren, utbildningschef på Stiftelsen Bladins skolor.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
På Bladins är eleven naturligt i fokus. Föräldrar som har barn på Bladins blir automatiskt en del av skolans föräldraförening som i sin tur utser styrelsen som agerar huvudman och utser skoldirektör, förklarar Lina Sandgren. Vi möts på skolans huvudkontor i centrala Malmö. Ett stenkast bort ligger Bladins grundskola.
– Vi grundades som ett alternativ till den ordinarie skolan med enda mål att leverera riktigt bra undervisningskvalitet. Som förälder med barn hos Bladins får man en direkt påverkan på styrelsen som påverkar de strategiska frågorna. Det blir väldigt demokratiskt, säger Lina Sandgren.
Direktdialogen med föräldrarna är central för att ta väl övervägda strategiska beslut som gynnar de skolan faktiskt är till för, men det ställer också höga krav på väldefinierade roller och ramverk.
– Det står väldigt tydligt i våra stadgar att styrelsen ska vara strategisk så det inte faller in i att man som förälder representerar sitt eget barn. Det är en fråga som vår styrelse drivit väldigt mycket, säger Lina Sandgren.

I takt med att skolan har växt de senaste 7-8 åren har Bladins arbetat med att systematisera och formalisera processer för sitt stiftelseövergripande kvalitetsarbete.
– Vi har fått fler elever under 2000-talet och då började vi arbeta mer med att faktiskt reflektera över och sätta ord på vad essensen av Bladins faktiskt är, något som tidigare satt med i väggarna och hos enskilda personer, säger Lina Sandgren.
Bladins har skolor som sträcker sig från förskole- till gymnasienivå och har både Montessori-inriktning och internationella program. Skillnaden i de olika skolornas inriktningar innebär intressanta perspektiv som gynnar kvalitetsarbetet för stiftelsen i stort, menar Lina Sandgren.
– För mig är kvalitetsarbete något som hela tiden måste levandegöras i en organisation. Man måste hela tiden tänka var är vi och vart är vi på väg. Samtidigt måste vi ju ha någon form av likvärdighet mellan våra enheter när vi valt att driva alla dessa skolformer under samma huvudmannaskap, att alla verksamheter kan utvecklas i förhållande till sina mål.
Bladins skolor har hittills använt Siq:s managementmodell för att formalisera processer och arbetssätt i takt med att stiftelsen växer. De har redan börjat med övergången till Skolverkets nya nationella kvalitetssystem. Det nya systemet har utvecklats på uppdrag av regeringen 2021 för att stärka kvaliteten och likvärdigheten i svensk skola. Skolverkets nya kvalitetssystem bygger vidare på samma principer som Siq:s managementmodell och Bladins kommer använda det som ett komplement till redan etablerade principer i Siq:s modell.
Modellen har till stor del hjälpt Bladins att motverka silo-tänkande och främja samverkan mellan skolenheter. Modellen har även använts för att identifiera framgångsfaktorer och utvecklingsområden samtidigt som det bidragit till upprätthållandet av en kvalitetskultur och främjat arbete med interna kvalitetsdialoger mellan olika delar i stiftelsens verksamhet.
– Vi arbetar jättemycket med att skapa arenor för diskussion och informationsutbyte för att skapa en enhetlig syn på kvalitet inom verksamheten och våra mål och lyfta fram best practise, säger Lina Sandgren.

De stiftelseövergripande kvalitetsdialogerna sker två gånger per termin, där varje skolenhet har strukturerade uppföljningsmöten med Bladins styrelse. Det ska säkerställa att kvalitetsarbetet följer stiftelsens gemensamma mål, lyfta styrkor och utvecklingsområden för respektive enhet och skapa en gemensam förståelse för kvalitet mellan skolledning och huvudman.
Utöver de stiftelseövergripande dialogerna finns också ett flertal nätverk för elevhälsoteam, rektorer, biträdande rektorer och förstelärare och flera undervisningskonferenser på enhetsnivå men också stiftelseövergripande, särskilt vid studiedagar där personal från flera olika skolformer möts.
– En gymnasielärare kan få nya perspektiv i ett rundabordssamtal med en förskollärare. Det blir ett sätt där både tyst kunskap och evidensbaserade metoder delas och stärks över enhetsgränserna, säger Lina Sandgren.
För att strukturerat mäta och följa upp kvaliteten i verksamheterna genomförs kvalitets- och trivselenkäter varje termin baserat på Skolverkets skolenkät men anpassade formuleringar efter Bladins skolors egna behov. Måluppfyllelse och progression, behörighet och resultat följs upp regelbundet, både på individ-, klass- och enhetsnivå. Enkätsvar följs upp i fokusgrupper med elever där frågor och utmaningar som lyfts fram får diskuteras och undervisningskonferenser hålls för att anpassa undervisningen efter måluppfyllelsen. All uppföljning samlas sedan i en årlig kvalitetsrapport som leder fram till ett fåtal prioriterade mål som gäller hela stiftelsen.
Bladins kvalitetsarbete bygger på att göra kvalitet till en levande, cyklisk process där man samlar in data, tolkar den tillsammans, fattar gemensamma beslut, genomför förbättringar, följer upp effekterna, och börjar om igen.
– Kvalitet är en färskvara, säger Lina Sandgren.
På Bladins är kvalitetsarbetet inte ett projekt – det är en integrerad del av vardagen. Genom tydliga strukturer, delaktiga medarbetare och en kultur präglad av lärande har stiftelsen lyckats hålla ihop både vision och praktik. Den icke-vinstdrivande formen skapar dessutom förutsättningar för långsiktighet och förankring i det som verkligen räknas: elevernas utveckling.
– Vår styrka är att vi hela tiden vågar fråga oss: Hur kan vi bli bättre? Det är så vi bygger framtidens skola, säger Lina Sandgren.