Dags att byta karriär? Två av tre funderar på det

KARRIÄR Nästan två av tre svenskar, 61 procent, är positiva till att byta karriär i framtiden, enligt en ny undersökning av Omställningsfonden. Kvinnor i åldersgruppen 18–29 år är mest positiva till att byta yrke, medan män i åldern 30–49 år är mest negativt inställda till att byta bana.

Dags att byta karriär? Två av tre funderar på det
Nytt år – dags att byta karriär? Foto: Adobe Stock

– Att byta karriär mitt i livet blir allt vanligare eftersom arbetsmarknaden i Sverige förändras i snabb takt. När verksamheter utvecklas ställs många gånger krav på ny kompetens hos medarbetarna för att klara helt eller delvis nya arbetsuppgifter, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden, som är en omställningsorganisation för välfärdssektorn.

Nästan två av tre svenskar, 61 procent, är positiva till att byta yrke eller bransch i framtiden. Mest positiva är kvinnor i åldern 18–29 år, där hela 73 procent uppger att de är positiva till att byta karriär i framtiden. Det visar en ny Sifoundersökning.

Män mest negativa

Mest uttalat negativa till att byta karriär är män i åldern 30–49, där var tredje man, 31 procent, uppger att de är ganska eller mycket negativa till att byta karriär i framtiden. Bland svenskar i åldersgruppen 50–64 år är mer än varannan, 55 procent, positiv till att byta yrke eller bransch.

– Människor byter karriär av olika anledningar. I de flesta fall beror det troligtvis på att man vill prova på något helt nytt, men i andra fall kan det vara ofrivilligt. Under pandemin har både människor och verksamheter tvingats ställa om. Då kan det vara skönt att veta att det finns bra hjälp att få, säger Eva Wikström.

Var fjärde har aldrig bytt

I genomsnitt har svenskar i åldern 18–64 år bytt karriär 1,8 gånger, visar Sifoundersökningen. Var fjärde, 26 procent, har aldrig bytt karriär, medan var femte, 22 procent, uppger att de sadlat om en gång. De som har bytt karriär i störst utsträckning är kvinnor i åldern 50–64 år, som har bytt 2,4 gånger i genomsnitt – att jämföra med kvinnor i ålder 18–29 år som hunnit byta karriär 1,4 gånger i snitt.

Omställningsfonden stöttar medarbetare, fackförbund och arbetsgivare vid karriärväxling och kompetensutveckling samt vid uppsägning på grund av arbetsbrist eller vid överenskommelse om avslutad anställning på grund av ohälsa.

Arbetet omfattar cirka 1,2 miljoner anställda inom kommun- och regionsektorn och under de senaste fem åren har över 70 000 medarbetare i välfärdssektorn fått kompetensutveckling hos sin arbetsgivare med hjälp av medel från Omställningsfonden.

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.