Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Dags att förbereda för chefs-växling

De närmaste 10 åren kommer 15 000 av de 37 000 chefer som finns i kommuner och landsting att ha nått pensionsålder. Nu handlar det om att rekrytera nya chefer med rätt egenskaper för att klara av generationsväxlingen, manar Sveriges Kommuner och Landsting.

Studier från SKL, till exempel Framgångsrika skolkommuner pekar på gott ledarskap som en framgångsfaktor i de kommuner som lyckas bäst i till exempel skolan och äldreomsorgen.

Det behövs många olika insatser för att säkra tillgången på chefer i kommuner och landsting de närmaste åren. Utbildning och stöd till nya chefer och att utveckla de organisatoriska förutsättningarna för chefsuppdraget är några exempel.

– För att lyckas med chefsförsörjningen behöver vi ta vara på intresset för ledarskap hos dem som redan arbetar i kommuner och landsting. Vi har många unga talangfulla medarbetare med potential för ledarskap. De behöver få chans att snabbare än idag växa in i en ledarroll, säger Håkan Sörman vd på SKL.

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.