Så slipar du diamanterna

Oslipade diamanter eller ifrågasättande besserwissrar? Åsikterna om generationen y går isär. Men de kommer att behövas på arbetsmarknaden och rätt ledda kan de skapa underverk. Här har du tipsen för att slipa dem på bästa sätt.

Dåligt tålamod, kräver mycket feedback, illojala, nätverkande, it-intresserade och förväntar sig snabba karriärvägar. Känner du igen dig? Kanske är du 80/90-talist eller kanske är du den som ska leda klungan y?

Listan på egenskaper kommer från Emma Pihl , vd och grundare för Inspirera. Hon har skrivit boken Att leda nästa generation som handlar om hur man får generation y, alltså de födda på 80- och 90-talet, att prestera.

– Det som skiljer dem från andra generationer är att de ställer nya krav på ledarskapet. Som ledare måste du vårda dem och låta dem utvecklas, om de inte är nöjda så drar de, säger hon och poängterar samtidigt att det är svårt att klumpa ihop en generation och generalisera.

Och det är inget vänsterhänt ledarskap som fungerar, generationen y kommer att ifrågasätta och förutsätta att de möts som individer.

Inte bara gråa hår

Men även om de kan tyckas lite besvärliga gäller det att inte se dem som några egoistiska typer som kastat sig ut på arbetsmarknaden, utan som en stor tillgång för organisationen.

– De har stor potential och kan skapa mycket lönsamhet. Rätt ledda och med rätt utmaningar kan de bli lojala och generera stora vinster. Det är helt enkelt kompetens i ny förpackning, det är inte bara erfarenhet och gråa hår som är viktigt i arbetslivet längre, förklarar Emma Pihl.

Som exempel pekar hon på bland annat president Obamas talskrivare som endast är 28 år och har fått enorm uppmärksamhet för sin retoriska förmåga världen över.

Smittas av kraften

Men 80- och 90-talisterna ställer inte bara ledarskapet på sin spets, utan även relationen med resten av medarbetarna. Det är viktigt att de kommer in på ett bra sätt i organisationen.

– Det är klart att de kan provocera den äldre generationen, här gäller det att skapa ett klimat där man ser helheten av sin kompetens och att medarbetarna inser att de har mycket att lära av varandra, från båda håll, tipsar Emma Pihl.

Hon påminner även den äldre generationen om att låta sig smittas av den kraft som y:arna besitter istället för att uttala tankar som ” så tänkte jag också i din ålder, men vänta du bara”.

Så ska du leda generation y:

* Möt individen genom frågeställningar som får dem att tänka till och mycket coachning. Säg inte åt dem vad de ska göra, utan låta dem komma med egna svar.

* Ge mycket feedback och återkoppling på deras arbete och insats. Men släng inte bara ur dig något, allt du säger ifrågasätts.

* Sätt tillsammans upp långsiktiga karriärplaner för varje medarbetare. Då känner de att de har möjlighet att utvecklas inom organisationen och blir mer lojala.

* Tänk transparens. Bjud in till dialog och tänk att organisationens utveckling handlar om lagspel.

* Hitta forum och nätverk där medarbetarna får möjlighet att göra sin röst hörd, om de känner att de behöver det.

* Skapa en kultur och ett synsätt av att det finns mycket att lära av generationer. Låt unga och äldre medarbetare dela inspiration och kunskap genom workshops, i projekt och genom nära samarbeten.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.