Dags att hållbarhet blir standard

Hållbarhet Hållbara lösningar betraktas inte längre som ett tillval – sex av tio kunder förväntar sig att hållbara produkter och tjänster ska vara standard i grundutbudet, framgår av en färsk undersökning från Office Management.

Dags att hållbarhet blir standard
Foto: Stock Adobe.

Office Management gör kontinuerliga trendspaningar tillsammans med forskare och experter. Fem megatrender har ringats in som viktiga för framtidens arbetsplats och arbetsliv – it-säkerhet, artificiell intelligens, stimulerande arbetsmiljö, flexibla samarbeten samt hållbarhet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsmagasinet premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om bättre verksamhetsutveckling.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på kvalitetsarbete i Sverige.
  • Kontinuerligt nya aktuella erbjudanden av mervärden.
Redan prenumerant?

Den undersökning som nu genomförts med drygt 1 000 respondenter visar att hållbarhet kommer allt högre upp på agendan.

Några slutsatser

64 procent av respondenterna anser att det är viktigt eller mycket viktigt att en leverantör ägnar sig åt hållbarhetsarbete.

42 procent upplever att kunder ställer allt högre krav på en hållbar arbetsplats och hållbara lösningar.

59 procent anser att hållbara produkter och tjänster ska vara standard i grundutbudet, vilket är relativt jämnt fördelat mellan större och mindre bolag.

66 procent av respondenterna skulle uppmuntra valet av alternativa hållbara erbjudanden om de visste att det alternativet fanns. Det gäller både större och mindre bolag.

Pris är den vanligaste anledningen till att företag inte väljer hållbara lösningar.

Insynen i hur leverantörerna erbjuder hållbara lösningar kan förbättras. 21 procent saknar förtroende för att det verkligen är mer hållbara produkter och tjänster. Hållbarhetsarbete måste vara på riktigt och valet av en hållbar lösning måste kunna visa på skillnad.

Utbildning, information och kommunikation om hållbara alternativ är viktigt framåt. Både för att kunna visa att hållbara lösningar inte behöver vara dyrare och för transparensen i hållbarhetsarbetet.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.