Den lyckliga pessimisten

Medarbetarskap Det ligger ingen sanning i att man blir mer lycklig av att tänka positivt. Nu kommer en motrörelsebok till det paradigm om positivismens helgörande kraft som präglat oss under de senaste 30 - åren.

Den lyckliga pessimisten

Vi lever i en tid där det anses vara bättre för det egna välmåendet att tänka positivt än negativt. Vi köper självhjälpsböcker och går på inspirationsföreläsningar. ”Du kan vad du vill” ”Sikta mot stjärnorna så kommer du dit” och andra liknande uttryck har blivit en sanning, men i själva verket är det alls ingen sanning.

– Är du 1,50 kan du förmodligen inte bli världsmästare i höjdhopp och din tand blir inte friskare för att du tänker positivt, konstaterar Mattias Lundberg, en av författarna till boken Den lyckliga pessimisten: varför negativt tänkande är positivt, som ges ut på bokförlaget Forum nu i september.

Det finns heller inget som säger att pessimister skulle må sämre än optimister.

–  Vi som är pessimister kan visst vara lyckliga, säger Mattias Lundberg som har en bakgrund som psykolog och docent i psykologi.

Mattias Lundberg, har en bakgrund som psykolog och docent i psykologi
Mattias Lundberg, har en bakgrund som psykolog och docent i psykologi

 

Bra för kvaliteten

Pessimism är till och med något väldigt användbart. Kvalitetssystem är exempelvis ett enda stort uttryck för pessimism, man gör jobbet från början och slipper städa sedan.

– Jag lovar att det inte var en pessimist som kom på att man skulle använda Rhoca-Gil för att täta i bygget av hallandsåstunneln, understryker Mattias Lundberg.

En pessimist är också bättre förberedd vid misslyckanden, tar så att säga smällen innan och blir inte nedstämd om det sedan inte blir bra. Har man för höga förväntningar och räknar med att nå stjärnorna är risken däremot stor att man känner sig misslyckad när karriären går i stå eller förhållandet tar slut.

– Jag anser att det finns många fördelar med att ha realistiska förväntningar på livet, avslutar Mattias Lundberg.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.