Drömchefen är coachande och lyhörd

Ledarskap Svenskarna föredrar en coachande, lyhörd, drivande och visionär chef. Mönstret är detsamma i alla åldersgrupper, och gäller både män och kvinnor. Det visar Manpowers Work life-undersökning där över 4 000 svenskar varit med och svarat.

Drömchefen är coachande och lyhörd

De som svarat har angett de tre egenskaper de tycker är viktigast för en chef och i topp hamnar alltså att chefen är coachande, lyhörd och visionär.

Bara 18 procent anger att deras chef har alla de tre egenskaper de önskar, men ytterligare 56 procent har chefer med en eller två av de önskade egenskaperna.

– Att ha en bra chef spelar en avgörande roll för hur nöjd man är med sin arbetsplats. Företag som satsar på att stötta och utveckla sina chefer får nöjdare medarbetare och bättre chanser att både rekrytera och behålla anställda, säger Monica Längbo, HR-direktör på ManpowerGroup.

Lyhördhet ger förtroende

Endast 5 procent av dem som inte uppfattar att den närmaste chefen är coachande och lyhörd känner fullt förtroende för chefen, jämfört med 66 procent av dem som har en chef som är både coachande och lyhörd.

Fastighetsbranschen är den bransch där flest anser att de har en drömchef, 28 procent, men där finns också en hög andel som inte tycker att cheferna är bra alls. Transport- och konsultbranscherna är de branscher där de som svarat är mest genomgående nöjda med sina chefer. I hotell- och restaurangbranschen är det bara 2 procent som uppger att de har en drömchef.

Värt att notera är att bland de tio män och tio kvinnor som flest angett att de vill ha som chef så är bara fyra av männen svenskar, medan samtliga kvinnor är svenska.  

Fakta

Viktigaste egenskaperna för en drömchef

Coach 46 % Lyhörd 41 % Drivande 24 % Visionär 24 % Människokännare 22 % Tydlig 21 % Rättvis 16 % Sakkunnig 13 % Organisatör 12 % Beslutsfattare 11 % Kommunikatör 9 % Föredöme 7 % Sammanhangsskapande 6 % Effektiv 6 % Socialt ansvarig 5 % Resultatorienterad 4 %

Fakta

De här personerna vill flest ha som chef

Ingvar Kamprad Margot Wallström Jan Carlzon Amelia Adamo Richard Branson Antonia Ax:son Johnson Bill Gates Annika Falkengren Fredrik Reinfeldt Angela Merkel Barack Obama Pia Sundhage Steve Jobs Lottie Knutsson Petter Stordalen Isabella Löwengrip Elon Musk Carin Götblad Jan Eliasson Gudrun Schyman

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.