Få kvinnor i börsbolagens toppskikt

Hela 25 börsföretag saknar kvinnor i såväl styrelse som ledningsgrupp. Det framgår av Folksams Jämställdhetsindex 2006. I de granskade börsbolagen är den genomsnittliga andelen kvinnor 33,2 procent bland de anställda, 18,9 procent i styrelserna och 10,9 procent i ledningsgrupperna. Det är en svag ökning jämfört med föregående år, då 17,0 procent av styrelserna och 10,5 procent av ledningsgrupperna bestod av kvinnor. Bland de anställda var 32,5 procent kvinnor.

Poolia får för tredje året i rad högst betyg (4,11), följt av Föreningssparbanken (4,05) och Cashguard (3,96). Storföretag som placerar sig högt är Teliasonera (3,08) och SAS (3,07). Media- och underhållningsbranschen placerar sig i topp, medan skogsbranschen får lägst genomsnittsbetyg.

– Poolia och Föreningssparbanken visar att det går att nå resultat om man ser jämställdheten som ett effektivitetskrav. Fler företag borde inse att bolagsstyrelser och ledningar som speglar kunderna och befolkningen skapar bättre förutsättningar för lönsamhet, säger Carina Lundberg, chef ägarfrågor, Folksam.

Folksams Jämställdhetsindex 2006 omfattar 238 svenskregistrerade företag på Stockholmsbörsen med fler än tio anställda. Företag och branscher betygsätts och rankas. En lika stor andel kvinnor och män bland de anställda, i ledningsgrupp och i styrelse ger betyget 5,0.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.