Fortfarande många förbättringar på Ahlsell

Förändringsarbete Från att bara ha fått fram 63 förbättringsförslag sommaren 2014 lyfte sig Ahlsell logistik till 390 förslag sommaren 2015. I år sjönk siffran igen, men med 283 förslag ligger företaget ändå på en bra nivå. Och i år involverades sommarvikarierna ännu mer i arbetet.

Fortfarande många förbättringar på Ahlsell
Karin Thorsell

Sommarvikarierna på Ahlsell kom med exakt lika många förslag i år som förra sommaren – 87 stycken per år.

Affisch för ständiga förbättringar
Ahlsell logistik tog fram en ny affisch för att få in fler förslag på ständiga förbättringar under sommaren.

– I år satte sig en del förbättringsgrupper speciellt med sommarvikarierna och diskuterade vad de tycker om hur vi arbetar här och vad som kan bli bättre. Det är lätt att tycka att det inte finns tid att sätta sig och prata men det gäller att ta sig den tiden för vi vinner på det i längden, säger förbättringsledaren Camilla Ericsson.

För ut ansvar till avdelningar

Ett problem med själva förbättringsarbetet som uppmärksammades i somras var att en del sommarvikarier började jobba efter att Camilla Ericsson gått på semester och därför var det svårt att informera alla om förbättringsarbetet.

Därför tar nu Camilla Ericsson fram checklistor och ett upplägg så att varje avdelning kan informera nyanställda och sommarjobbare på egen hand framöver.

Satsat på genomförande

Under sommaren har 157 förbättringsförslag genomförts. Det tycker Camilla Ericsson är fantastiskt eftersom det är svårare att hålla igång förbättringsgrupperna när många är på semester.

Genomförandegraden ökade redan i våras, så det var ett arbete som redan påbörjats.

– Vi har hittat vardagliga förbättringar som gör arbetet lättare här och nu, säger Camilla Ericsson.

Full fart i höst

En anledning till att Ahlsell satsat på att hålla igång förbättringsarbetet över sommaren var att en låg aktivitet på sommaren lätt leder till låg aktivitet vad gäller förbättringar också på hösten. Och så har det inte blivit i år.

– I september var det som att dra ur proppen. Alla är otroligt kreativa och får in ständiga förbättringar i det vardagliga arbetet. Det går som tåget, det är en skön känsla, säger Camilla Ericsson.

Fakta

Antal förbättringsförslag juni–augusti

Sommarvikarierna på Ahlsell logistik lämnade in 87 förslag, exakt lika många som 2015.

Totalt lämnades 283 förslag in, mot 390 sommaren 2015. 2014 kom 63 förslag in under samma period.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.