Hjärnforskning förklarar ledarskapets mysterier

Arbetsmiljö Hjärnforskningen har öppnat för nya möjligheter att förstå hur vi människor egentligen fungerar. Det är något som du kan dra nytta av i ditt ledarskap.

Hjärnforskning förklarar ledarskapets mysterier
Peter Knutson

Insikter om hur hjärnan fungerar kan vara till stor nytta i ledarskapet. Oavsett om du ska hantera större förändringsarbeten, ta ett jobbigt samtal med en medarbetare eller söker nya sätt att ta vara på medarbetarnas engagemang i kvalitetsarbetet, så kan kunskap om hur hjärnan fungerar hjälpa dig.

– Jag har alltid varit intresserad av ledarskap, framför allt frågan ”varför?”. Det som är häftigt är att hjärnforskningen nu faktiskt kan ge en hel del svar om varför olika ledarskapstips faktiskt fungerar, eller inte fungerar, i praktiken, säger Malin Trossing, ledarskapsexpert och författare till boken Våga leda med hjärnan.

Hjärnan vill överleva

Hon konstaterar att exempelvis stress, motivation och förändringsrädsla till stor del styrs av den omedvetna delen av hjärnan som grundar sig i överlevnadsstrategier som formats i hjärnan för flera tusen år sedan.

Att vara vaksam för förändringar eller att snabbt kunna läsa av en främmande människa handlade om liv eller död, då när människan levde på savannen.

– Hjärnans viktigaste uppgift är att se till att vi överlever till imorgon, den letar hela tiden efter faror.

Dra nytta av kunskapen

Idag slår samma mekanismer in när vi försöker förändra rutiner eller göra omorganisationer i verksamheten. Som ledare kan det därför vara smart att dra nytta av kunskapen om hur hjärnan fungerar och använda det i sitt ledarskap.

– Genom kunskap om hjärnan kan chefer minska stressen hos sig själva och sina medarbetare, men även hitta sätt att kommunicera som stärker allas motivation och prestation, säger Malin Trossing.

 Ta del av Malin Trossings tips: Så leder du hjärnsmart

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.