Funktionsnedsatta får inte likvärdigt stöd

Få av de 144 kommuner som svarat på Handisams undersökning lever upp till ambitionen att prioritera personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden.

De flesta av kommunerna som svarade på Handisams undersökning anger att de prioriterar funktionsnedsatta personer på arbetsmarknaden. Men för att ord ska bli verklighet krävs att fyra kriterier uppfylls. De är; att arbeta målmedvetet och strukturerat, att se till att verksamheten är tillgänglig så att alla kan delta i arbetsmarknadsinsatser, att samverka med Arbetsförmedlingen och näringslivet samt att erbjuda praktik och anställning. I nuläget anser organisationen Handisam att det bara är några få kommuner i landet som lever upp till det.

– Personer med funktionsnedsättning har mycket svårare att få ett arbete än övrig befolkning. Kommunerna har bra förutsättningar att få ut fler på arbetsmarknaden. Dels genom sina kunskaper om den lokala arbetsmarknaden och kontakter med näringslivet, dels som arbetsgivare, säger Arvid Lindén, analyschef på Handisam.

Bara hälften av kommunerna har satt tydliga mål och riktlinjer för arbetet, vilket Handisam är grunden för att få ut fler på arbetsmarknaden. Mindre än fyra av tio kommuner beaktar alltid tillgänglighet när de genomför insatser för arbetslösa.

– Att skapa goda förutsättningar för människor att komma ut på arbetsmarknaden är en framtidsfråga. Vi svenskar blir allt äldre, vilket innebär att en större del av befolkningen ska försörjas av en allt mindre del och därför måste alla människors kompetens tas tillvara, säger Arvid Lindén.

Fakta

Kommuner som får ok

Ale, Arvidsjaur, Borgholm, Burlöv, Göteborg, Hallstahammar, Haninge, Hylte, Jönköping, Karlskrona, Karlstad, Kungälv, Lerum, Ljusnarsberg, Lund, Malmö, Markaryd, Munkedal, Olofström, Sandviken, Skellefteå, Stockholm, Trosa, Vilhelmina, Vårgårda, Örnsköldsvik, Östhammar.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.