Fyra nycklar till att fortsätta älska att vara chef

Arbetsmiljö Det går att älska sitt jobb trots att man haft det i många år. En ny undersökning bland högre chefer visar att det finns fyra gemensamma nycklar som ökar passionen för jobbet. Några av dem är väntade, andra inte lika självklara.

Fyra nycklar till att fortsätta älska att vara chef
Shutterstock

Samhällsnytta

En känd grund för att älska sitt jobb är att se att det är meningsfullt, att det har ett högre syfte än den lilla del du själv gör. Arbeta därför med att se hela bilden. Det jag gör nu, vad bidrar det med i förlängningen? En nyckel är att ha kontakt med kunder, användare etcetera. Vad bidrar ert arbete med för dem?

Vd:n för språkträningsföretaget Rosetta stone är ett exempel. För honom är målet inte ytterst att lära människor språk – utan att hjälpa dem att förstå andra kulturer, lösa konflikter, att känna sig säkra när de kommunicerar med människor i andra länder. Och han vet att företaget bidrar till det eftersom han träffar människor som går deras kurser.

Var tillgänglig men inte ständigt uppkopplad

Ja, du behöver hänga med i vad som händer, men det betyder inte att du behöver vara tillgänglig hela tiden. Den som tröttar ut sig kan inte behålla passionen för jobbet, så det gäller att hitta en balans i livet.

HR-chefen på it-företaget Accenture skaffade en mobiltelefon utan internetuppkoppling, och som bara några personer i företaget hade numret till. Det gjorde att hon alltid kunde nås om något viktigt hände, men kunde koppla bort jobbet på fritiden i övrigt.

Sidoseende

När vi har mycket att göra är det lätt att få tunnelseende, men de högre chefer som älskar jobbet säger att det är ovärderligt för dem att alltid behålla sitt ”sidoseende” – att hålla koll på omvärlden – saker som påverkar företaget eller avdelningen. Det gör jobbet mer spännande och förbättrar prestationen, vilket i sin tur ökar passionen för jobbet.

Serva medarbetarna

Det finns höga chefer, inom allt från McDonald’s till Ernest & Young, som ser på sin roll som någon som servar andra. De finns där för att stötta medarbetarna i att göra ett bra jobb. Det här sättet att vara mentor eller coach för medarbetarna och föra över sin kunskap till dem upplevs som väldigt tillfredsställande.

Ett sätt som ledare i undersökningen gör det här på är att ha effektivare möten. Det ger tid över för fler informella samtal med enskilda medarbetare om vad de behöver för stöd och vill i jobbet.

Källa: Harvard Business Review

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste