Därför är det farligt med uttråkade medarbetare

Arbetsmiljö Vad händer när medarbetare blir uttråkade på jobbet? Forskaren Markus Hällgren åkte till Mount Everest för att ta reda på hur gruppen och ledarskapet påverkas i en miljö som präglas av tristess.

Därför är det farligt med uttråkade medarbetare

I dagens späckade arbetsliv, där kalendrar bokas till max och mejlkorgen ständigt pockar på uppmärksamhet, kan uttråkning tyckas vara en icke-fråga. Men faktum är att stress och uttråkning är två sidor av samma mynt. I en stressad tillvaro där vi inte tillåter oss att stanna upp och reflektera kan jobbhetsen paradoxalt nog leda till en känsla av tristess och uttråkning.

Markus Hällgren, professor vid Handelshögskolan i Umeå.

– Definitionen av tristess är att man inte ser syftet med det man håller på med, att man inte känner någon mening med det man gör, förklarar Markus Hällgren, professor vid Handelshögskolan i Umeå.

Förenat med fara

Uttråkning är inte bara ett problem för individen. I ett organisatoriskt sammanhang kan det vara grogrund för ifrågasättande av ledarskapet, konflikter och ineffektivitet – och i värsta fall leda till att man tappar värdefull kompetens.

Markus Hällgren har ägnat sig åt fenomenet i en miljö som kan tyckas stå i största kontrast till tristess. På 5 500 meters höjd, vid foten av världens högsta berg, har han och hans forskarteam studerat hur grupper i väntan på att bestiga Mount Everest hanterar de risker som uttråkning innebär.

– Vi använder oss av extrema miljöer för att studera gruppdynamik, ledarskap och beslutsfattande. Det som händer i dessa grupper skiljer sig inte så mycket från en vanlig arbetsplats, men skillnaden är att det blir mycket tydligare vad som händer i gruppen, berättar han.

På en vanlig arbetsplats sker mycket i det dolda, men i en miljö där allt är mer extremt – klimatet, de dagliga rutinerna och målet som med all tydlighet hägrar – blir också allt som rör gruppdynamik och ledarskap mer synligt. Bara efter några dagar i base camp blir stressen, som väntan på toppturen innebär, uppenbar. Konflikter uppstår, gruppen börjar ifrågasätta ledaren och har svårt att förstå vad de väntar på.

– Uttråkning är den största riskfaktorn för dessa grupper. Att sitta och vänta på att genomföra sitt stora äventyr och se andra grupper ge sig av skapar en enorm stress. Men att ge sig av för tidigt utan att vara förberedd är förenat med livsfara, konstaterar han.

Förklara syftet

En av de viktigaste uppgifterna för ledarna i dessa grupper är därför att kunna förklara varför de väntar – att gruppen behöver vänja sig vid den höga höjden, att de inväntar bra väderförhållanden eller att de behöver träna för vad som komma skall. Precis som i en vanlig organisation behöver alla se syftet med sin tillvaro och förstå hur de uppgifter de gör idag leder till det stora målet.

För att undvika uttråkning måste ledaren också hitta aktiviteter och rutiner som ger vardagen mening. Det kan vara sociala aktiviteter, att spela kort, ha filmkvällar eller göra kortare dagsutflykter.

– En av ledarna konstaterade att ”min viktigaste uppgift är att hålla folk sysselsatta”, berättar Markus Hällgren. Och det ligger mycket i det. Det handlar både om att hitta rutiner i vardagen, men också att göra saker som bryter monotonin.

I den extrema miljön blir det extra tydligt att de alla är beroende av varandra för att nå målet. Sociala aktiviteter fyller därför även en viktig funktion när det handlar om att bygga relationerna och se till att alla blir en del av gemenskapen. När Markus Hällgren gjorde sina studier arrangerade de exempelvis en stor bröllopsfest i base camp för en av gruppmedlemmarna som precis gift sig.

– Ett sådant tillfälle är viktigt för den sociala gemenskapen. Inte bara för att alla har kul tillsammans, utan också för att alla förväntas delta. Det är ingen som kan hålla sig undan och för en grupp som ska ta sig uppför världens högsta berg är det viktigt att alla känner tillit till varandra.

Se tillfället att fira

På en arbetsplats är samarbetet minst lika viktigt. Här har ledaren också en viktig uppgift i att skapa rutiner för sociala aktiviteter, att exempelvis se till att alla samlas för torsdagsfika eller after work. Men även att ta vara på andra tillfällen att bygga gemenskap, exempelvis när någon fyller år.

Markus Hällgren tycker att det är viktigt att fira, inte bara de stora händelserna, utan även de små guldkornen i vardagen. När äventyrarna tagit en mindre topp på en dagsutflykt så passar de också på att fira – det blir ett tillfälle att pusta ut och slappna av från den dagliga stressen. På samma sätt är det viktigt att fira avslutade projekt och på så vis ge utrymme för återhämtning i arbetslivet.

– Här har du som medarbetare också ett eget ansvar att uppmärksamma de små sakerna i vardagen. Ta en stund i slutet av din arbetsdag och summera din dag – vad har varit bra och vad är du tacksam över? Det hjälper dig att skapa mening i vardagen och är ett bra sätt att undvika uttråkning, tipsar Markus Hällgren.

Nyfiken på mer? Kika in på www.extremecontexts.com och www.extremecontexts.com

Läs också: Fem risker med uttråkning – och hur du undviker dem

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.