Ge bort en timme, få mer gjort

Kan det stämma, att man blir mer effektiv om man delar med sig av sin tid till andra? Ett amerikanskt experiment visar att så faktiskt är fallet.

Forskare vid University of Pennsylvania har i ett experiment försökt ta reda på om det är samma sak med tid som med pengar, att man känner sig rikare om man delar med sig än om man behåller allt för sig själv.

I ett experiment jämförde de olika grupper där en grupp hade ett tydligt uppdrag att hjälpa andra. När deltagarna sedan fick uppskatta hur mycket tid de hade till ett kommande uppdrag uppskattade hjälparna att de hade mer tid att satsa än icke-hjälparna.

Forskarna förklarar fenomenet med att man upplever att man har mer tid när man känner sig effektiv. Alltså, om man får mycket gjort så förväntar man sig också att klara mer framöver, vilket gör att man blir ännu mer produktiv.

Hur mycket tid hjälparna gav bort hade ingen betydelse för resultatet. Tio minuters hjälp gav samma känsla som trettio, enligt webbsajten Ingenjörskarriär.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.