Hallå där Merih Malmqvist Nilsson, tf generaldirektör på Swedac

Certifiering – Vi på Swedac vill gärna uppmärksamma det eftersom ackreditering lägger grunden till den kvalitet och trygghet du kan känna i vardagen. När du köper en produkt, äter mat eller andas in luft förväntar du dig att det ska vara säkert. Men att det faktiskt är säkert beror till stor del på ackreditering, ett system för kvalitetssäkring.

Hallå där Merih Malmqvist Nilsson, tf generaldirektör på Swedac

Vad är aktuellt inom ackrediteringsvärlden just nu?

– Just på världsackrediteringens dag ligger fokus på hur ackreditering ger en säkrare värld. Där finns många exempel. På global nivå har vi den nya standarden för att stärka fysisk och social hälsa på arbetsplatser (ISO 45001) som kan certifieras av ett ackrediterat certifieringsorgan. I EU tillåts DNA-bevis enbart om testningen utförts av ett ackrediterat laboratorium, vilket säkerställer att rättssystemet upprätthålls. Förra året införde Sverige krav på att taxibilar måste vara kopplade till en redovisningscentral, för att få bort skattefusk från branschen.

Och vad är det Swedac arbetar med?

– I en värld som ständigt utvecklas är det självklart viktigt att säkerheten följer med i tempot. Därför jobbar vi på Swedac med att utveckla och utreda hur ackreditering kan öka tilliten, stärka säkerheten och skydda konsumenterna även i nya branscher. Genom att göra det kan vi bidra ännu mer till en säkrare värld. Nu kan spelbranschen och skönhetsbranschen stå på tur.

Varför just spel- och skönhetsbranschen?

– Inom spelbranschen finns många utländska, vinstdrivande internetbaserade aktörer utan licens i Sverige. Här syns stora budskap om vinstchanser men minimal information om risker och spelmissbruk. I skönhetsbranschen blir olika typer av kroppsbehandlingar allt vanligare – allt från botoxinjektioner till tatueringar. Konsumentskyddet är svagt. Varje år smittas personer av hepatit C i samband med att de tatuerar eller piercar sig.

Hur tänker ni att ackreditering ska komma till rätta med det?

– Ackreditering kan vara ett verktyg för att säkerställa att skönhetsbranschen och spelindustrin uppfyller relevanta krav för konsumentskydd.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.