OS i Paris satsar på hög standard

Hållbarhet OS i Paris har högt ställda hållbarhetsmål, som går i linje med ISO 20121 – det internationella och nyss reviderade ledningssystemet för hållbara evenemang.

OS i Paris satsar på hög standard
Arrangörerna bakom OS i Paris räknar med att detta blir det första internationella sportevenemanget som kompenserar för mer utsläpp än tävlingarna skapar. Foto: Adobe Stock

Inom kort riktas en stor del av världens blickar mot Paris, där OS avgörs med start 26 juli. Närmare 15 miljoner besökare väntas komma till den franska huvudstaden.

Vid tidigare olympiska spel har arrangörerna ofta fått ta emot kritik för att nya byggnader står oanvända när tävlingarna är över. Som ett led i hållbarhetsarbetet kommer 90 procent av tävlingslokalerna i Paris att bestå av anläggningar som redan finns.

– Arrangörerna är väl förberedda och tar stor hänsyn till hållbarhet. Det finns ett stort fokus på att försöka mäta och beräkna klimatavtryck, säger Patrik Tengwall, evenemangsstrateg i Stockholms stad samt aktiv i SIS kommitté för organisationer samhällsansvar, i ett pressmeddelande.

Skärpt ISO 20121

ISO 20121 togs fram i samband med OS i London 2012, och Patrik Tengwall har varit med i revideringen av standarden.

– ISO 20121 är nu uppdaterad och innehåller en skärpning av vissa punkter för att göra evenemang ännu mer hållbara, bland annat på områden som rör klimatförändringar, legacy och mänskliga rättigheter med fokus på barnrättsperspektivet.

Ett konkret klimatexempel är den satsning som Paris gör för att rena floden Seine, där det i hundra års tid rått badförbud. 30 juli är det dags för årets första olympiska simtävling i floden. Om något år väntas alla som vill kunna ta ett dopp i Seine.

OS i Paris blir också det första helt jämställda olympiska spelet, med 5 250 kvinnor och 5 250 män på startlinjerna. Det har blivit möjligt tack vare ett beslut om fler mixade grenar, bland annat i segling.

Kan bli först att ”överkompensera”

Utmaningarna för att jobba hållbart inom evenemangsbranschen är framför allt ekonomiska, enligt Patrik Tengwall. I ett kort perspektiv kan det kosta lite mer att ställa om, att till exempel välja en ny lösning för sopsortering eller ta bort engångsmaterial för mat och dryck.

Han betonar vikten av att tänka långsiktigt i alla lägen och att skapa en infrastruktur som gör det möjligt att vara flexibel. Till exempel att det måste finnas utrymmen för diskstationer om vi ska ersätta engångsförpackningar med förpackningar som kan användas flera gånger.

Arrangörerna räknar med att detta blir det första internationella sportevenemanget som kompenserar för mer utsläpp än tävlingarna skapar. Planer finns också på att stödja utvecklingen av klimatvänliga projekt, som uppfyller internationella certifieringskrav.

– OS är ett flaggskepp i evenemangsvärlden. Jag är säker på att många av de goda exempel vi får se i Paris kommer att inspirera andra arrangörer att jobba mer hållbart, även här i Sverige, säger Patrik Tengwall.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste