Här är framtidens 10 mest efterfrågade förmågor

Human Resources Trots att digitaliseringen accelererat under pandemin finns inga tecken på att det kommer att leda till färre jobb. Tvärtom uppger åtta av tio svenska företag att antalet anställda kommer att förbli detsamma eller öka, enligt en färsk undersökning som också listar de tio mest efterfrågade förmågorna.

Här är framtidens 10 mest efterfrågade förmågor
Foto: Stock Adobe.

Automatiseringen och digitaliseringen har tagit stora steg framåt under pandemin. Ändå är det inget som ger utslag i form av färre jobb på arbetsmarknaden. Det visar Skills Revolution 2021, en internationell undersökning med 20 000 respondenter i 43 länder, däribland Sverige, som genomförts av Manpower Group.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Mikael Jansson, vd ManpowerGroup Sverige.
Mikael Jansson, vd ManpowerGroup Sverige.

– Istället ser vi att arbetsgivare efterfrågar mer av mjuka förmågor, exempelvis kommunikation och projektledning, som inte går att automatisera bort, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup Sverige i en kommentar.

Större gap

Mjuka färdigheter är mer uppskattade och eftertraktade av arbetsgivare än någonsin tidigare. Digitaliseringen leder även till att fler människor vill ha ett flexibelt arbetsliv och kunna blanda distans- och kontorsarbete.

– Vi ser att det blir ett större gap i efterfrågan på de som har rätt kompetens och de som saknar den. Arbetsgivare som tar ett stort ansvar för kompetensutveckling av sina medarbetare kommer i allt högre grad att vara relevanta och attraktiva på framtidens arbetsmarknad, säger Mikael Jansson.

Snabb återhämntning

Undersökningen visar även att återhämtningen av den globala arbetsmarknaden går snabbare för vissa yrkesgrupper. Framförallt är det yrken inom it och tech, projektledare, HR-personal och ingenjörer vars kompetenser är efterfrågade.

Återhämtningen för fabriksarbetare, anställda inom kundservice och administratörer inom ekonomi, lön och redovisning förväntas påverkas mer av automatisering och digitalisering.

Framtidens mest attraktiva mjuka förmågor.

  1. Kommunikativ
  2. Prioriterande
  3. Anpassningsbar
  4. Initiativtagande
  5. Integritetsfull
  6. Analytisk
  7. Relationsbyggande
  8. Empatisk
  9. Coachande
  10. Resilient

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.