Helsingborg tog andraplats i EU:s innovationstävling

Utmärkelse Helsingborg tilldelades andraplatsen i European Capital of Innovation Awards 2020 för sin förmåga att utnyttja innovation som ett sätt att möta framtidens utmaningar och förbättra invånarnas livskvalitet. Förstapriset gick till Leuven i Belgien.

Helsingborg tog andraplats i EU:s innovationstävling
Stadsvy över Helsingborg.

Tävlingen, som årligen anordnas av EU-kommissionen, har tidigare vunnits av Barcelona, Amsterdam, Paris, Aten och Nantes.

Vid en ceremoni i Bryssel på torsdagen tilldelades Leuven förstaplatsen i årets tävling och titeln iCapital – Europas innovationshuvudstad. I hård konkurrens med övriga finalister – Valencia (Spanien), Cluj-Napoca (Rumänien), Espoo (Finland) och Wien (Österrike) kom Helsingborg tvåa.

Micco Grönholm, Head of Future i Helsingborgs stad, gratulerar Leuven till segern och är stolt över andraplatsen som bekräftar att Helsingborg är en av Europas mest innovativa städer.

– Vilken resa vi gjort som både organisation och som stad, säger han. Vi har gått från att vara producenter till att bli möjliggörare och kommit långt i arbetet med att göra staden till en plattform. Det här är ett lagarbete med medarbetare, invånare och näringsliv. Tillsammans har vi skapat en stark innovationskultur med fokus på att lösa dagens och morgondagens utmaningar.

Stor innovationssatsning

Helsingborg har redan tidigare utmärkt sig på flera sätt med utmärkelser som Sveriges kvalitetskommun, Sveriges IT-kommun, Årets tillväxtkommun och Sveriges Bästa Miljökommun.

2012 tog kommunfullmäktige beslut om framtidsvisionen Helsingborg 2035 och följde 2018 upp med ett aktivt beslut att satsa på innovation med uttalad ambition att bli en av Europas mest innovativa städer senast 2022.

Sedan dess har invånare, akademi, näringsliv och föreningar arbetat för att utveckla smarta och hållbara lösningar i syfte att öka livskvaliteten för helsingborgarna. Den stora innovationssatsningen, som går under namnet H22, kommer bland annat att manifesteras med ett stort cityexpo under 35 dagar sommaren 2022.

Andraplatsen i European Capital of Innovation Awards 2020 är ett tydligt kvitto på att man definitivt är på rätt väg, menar Micco Grönholm.

– När nu närmare 100 organisationer, stora och små, lokala och globala, samlas under vårt innovationsparaply H22 och bestämmer sig för att tillsammans skapa en smartare, mer omtänksam och hållbar stad – då kan det också verkligen hända. Det är inte omöjligt – bara ogjort, säger han.

Sporre i arbetet

Att Helsingborg nu rankas som en av Europas mest innovativa städer är en sporre i arbetet för ett tillitsbaserat ledarskap med ”Våga, Testa, Gör” som främsta ledstjärna, betonar Palle Lundberg, stadsdirektör i Helsingborgs stad.

– Vårt långa och uthålliga arbete med att förflytta den interna kulturen från utförare till möjliggörare har varit en avgörande faktor för att vi nått hela vägen hit. Nu samlas hela koncernen Helsingborgs stad i arbetet att skapa ett ännu mer innovativt, smart och hållbart Helsingborg, säger han.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.