Sverige näst bäst i världen på innovation

Innovation Sverige tillhör ett av världens mest innovativa länder, visar flera rankningar. Nu är det FNs immaterialrättsorganisation WIPO som placerar Sverige på en andraplats i Global Innovation Index för den starka innovationskraften.

Sverige näst bäst i världen på innovation
Foto: Stock Adobe.

Global Innovation Index sammanställs årligen av FN-organet WIPO (World Intellectual Property Organization) i samarbete med Cornell University och Insead. Att Sverige som land befäster andraplatsen i den årliga mätningen av innovation globalt är en god utgångspunkt att utvecklas ifrån, menar Peter Strömbäck, generaldirektör för PRV, Patent- & Registreringsverket.

Peter Strömbäck, generaldirektör PRV.
Peter Strömbäck, generaldirektör PRV.
Foto: Yvonne Ekholm, Stilfoto.

– Vi fortsätter att förbättra vår samlade förmåga att omvandla immateriella tillgångar till ökat värde, inte minst inom området klimatsmart miljöteknik, säger han i en kommentar.

Coronapandemin

Data till årets rapport är insamlad under 2019 och visar alltså inte om eller hur coronapandemin påverkat innovationsförmågan.

– Coronapandemin och dess effekter är en enorm utmaning för innovation globalt. Att Sverige år efter år placerar sig så högt visar att våra företag har bättre förutsättningar än många andra att klara av de omställningar som en pandemi innebär. Samtidigt finns det förbättringsområden, inte minst när det gäller kunskapen om immaterialrätt bland startups samt små och medelstora företag, säger Peter Strömbäck.

EU-kommissionens rankning

Det är inte första gången som Sveriges innovationskraft uppmärksammas. När EU-kommissionen tidigare i år presenterade sitt Innovationsindex 2020 toppade Sverige listan över innovationer i EU före Finland, Danmark och Nederländerna. Innovationsindexet visade också att EUs innovationskraft ökat med 8,9 procent sedan 2012 och att Europa nu ligger före USA och Kina i innovationskraft.

Enligt EU-kommissionens rapport beror Sveriges ledande ställning särskilt på att det finns goda möjligheter för forskning och innovation genom till exempel hög samarbetsvilja mellan små- och medelstora företag, väl utbyggd infrastruktur inom data och it samt en hög utbildningsnivå.

Global Innovation Index – 10-i-topp.

  1. Schweiz
  2. Sverige
  3. USA
  4. Storbritannien
  5. Nederländerna
  6. Danmark
  7. Finland
  8. Singapore
  9. Tyskland
  10. Sydkorea

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.