Hon är Årets Kvalitetsprofil 2020

Utmärkelse Johanna Montalvo, kvalitetschef på Akademikerförsäkring i Stockholm har utsetts till Årets Kvalitetsprofil 2020. Priset delas ut för första gången av Kvalitetsmagasinet som firar 30 år i år. Fem kvalitetsproffs från lika många verksamheter var nominerade i slutfasen.

Hon är Årets Kvalitetsprofil 2020
Johanna Montalvo, chef kvalitet och miljö, Akademikerförsäkring.

Årets Kvalitetsprofil 2020 är engagerad, motiverar andra och är full av energi. Det är egenskaper som återkommer i omdömena av Johanna Montalvo.

– Jag får energi av att samarbeta med andra. Det är roligt att vi tillsammans kommer framåt. Kvalitetsarbete är något man åstadkommer tillsammans.

De senaste fyra åren har Johanna Montalvo varit med och drivit en kvalitetsresa med tydliga resultat. Som kvalitets- och hållbarhetschef har många frågor på sitt bord. Förutom att ansvara för företages verksamhetsutveckling håller hon också i HR- och arbetsmiljöfrågor.

Vad är det för kompetens och förmågor man behöver som kvalitetschef med så många olika frågor på sitt bord?

– Det handlar mycket och att ha en förståelse för helheten och hur allt hänger ihop. Det handlar både om struktur och kultur. Men det är viktigt att man organisera sig så att man kan fånga upp frågor i rätt forum.

Ni är inne i en kvalitetsresa, vad har varit mest utmanande?

– Det är nog att utveckla nya arbetssätt i hela företaget och att jobba med beteendeförändringar. Det tar tid och det kräver både tålamod och förståelse för hur viktigt det är att få med sig alla. Till en början får man dra ganska mycket själv och vara en stark ambassadör. Men nu är vi flera som hjälps åt och ser till att det flyger.

Fakta

Juryns motivering:

Årets Kvalitetsprofil 2020 har jobbat från start med att utveckla ett offensivt kvalitetsarbete i sin organisation. Från processkartläggning, tydligare roller till att införa nya arbetssätt och en förbättringskultur med klar inriktning mot ökad hållbarhet. Med sitt smittande engagemang motiverar hon andra i kvalitetsarbetet. Hon har viljestyrka, mod och en bra pedagogik som skapar resultat.

Johanna Montalvos tips för att lyckas med offensiv kvalitetsutveckling.

  • Börja med att ha ett tydligt syfte med vad du gör, även om målet inte är helt tydligt formulerat. Du behöver kunna förklara varför ni ska göra på ett annat sätt.
  • Ha tålamod. Ta utvecklingen i etapper. Man behöver vara tålmodig då det tar tid med både människor, strukturer och detaljer.
  • Följa upp. Annars dör allt du lagt ned tid på, framförallt när det gäller att göra saker på annat sätt.

 

 

 

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste