Tre svenska universitet på topp-100 i kvalitetsrankning

Utbildning Tre svenska universitet, däribland Karolinska Institutet, kvalar in på topp 100-listan över världens främsta universitet. Rankningen bygger på en bedömning av universitetens forskningsinsatser, som till exempel hur många Nobelpris som forskarna tagit hem.

Tre svenska universitet på topp-100 i kvalitetsrankning
Karolinska Institutet Aula Medica. Foto: Ulf Sirborn.

Den så kallade Shanghailistan – Academic Ranking of World Universities (ARWU) – publiceras varje år sedan 2003 av Shanghai Jiao Tong University (SJTU) och betraktas som en av världens främsta rankningar vid sidan om de brittiska rankningarna QS World University Ranknings och Timer Higher Education.

Nobelpris

1 000 universitet bedöms utifrån en rad olika kriterier, framförallt med koppling till forskningsinsatserna. Det handlar bland annat om i vilken omfattning som forskare citerats och fått sina artiklar publicerade i vetenskapstidskrifter, men även hur många forskare som vunnit prestigefulla utmärkelser som till exempel Nobelpriset.

Topplistan domineras som vanligt av amerikanska och brittiska lärosäten med Harvard University och Stanford University i topp och med University of Cambridge på en tredje plats.

Svenska universitet

Flera svenska universitet finns också med på topp 100-listan. Karolinska Institutet har plats 45, vilket är en tillbakagång med sju platser sedan i fjol. Stockholms universitet återfinns på plats 69 och Uppsala universitet på plats 77.

Längre ned på listan, som inte är graderad i detalj efter plats 100, finns flera andra svenska universitet – Göteborgs universitet plats 101 – 150, Lunds universitet plats 151 – 200, KTH plats 201 – 300 samt Chalmers, Linköpings universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet plats 301 – 400.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.