I dag ”öppnar” första smarta staden i USA

Digitalisering En stad där bilarna är autonoma, robotar och ai sköter butiker och drönare står för hemleveranser. Nu öppnar den första smarta staden i USA.

I dag ”öppnar” första smarta staden i USA

Smarta städer har varit en trend länge, men ännu så länge är det få städer som kommit så långt. Skälet är, precis som med mycket annat, att det är svårt att applicera en helt ny digital infrastruktur på en befintlig analog och traditionell stad.

Men i USA öppnar nu Curiosity Lab at Peachtree Corners, den första smarta staden i USA.

Egentligen är det en test-stad för teknik och här kommer olika företag att utveckla och pröva olika former av Internet of Things, 5g- och autonom teknik. Det lite över 200 hektar stora ”levande” laboratoriet omfattar bland annat en testbana för autonoma fordon på vilken olika former av smart infrastruktur ska testas.

Bland företagen som är med och testar utrustning, tjänster och produkter finns:

– Local Motors som ska köra en autonom buss.

– Cloudminds som sla testa en humanoid tjänsterobot med ai via molnet. Dessutom ska de testa virtuella avatarer i affärer, servicecenter och liknande miljöer.

– Softbank Robotics som ska testa ”Little” en autonom golvrengörare.

– Autonodyne samt Valqari Drone som ska testa drönarleveranser.

– Georgia Power som ska testa smarta lyktstolpar.

– Reef Kitchens som ska testa en ny typ av kökslösning.

– Kia som ska testa autonoma fordon.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.