Är du en ideell lagspelare? De är bäst och värst i teamet

Kultur Enligt boken ”The Ideal Team Player” är nyckeln till framgång ödmjukhet, hunger och visdom. Kombinationen kan göra vem som helst mer framgångsrik, menar författaren Patrick Lencioni.

Är du en ideell lagspelare? De är bäst och värst i teamet
Patrick Lencioni menar att alla kan bli mer framgångsrika om de fungerar bättre i team. Foto: Adobe Stock

Patrick Lencionis böcker har sålts i över sex miljoner exemplar världen över. Han har ägnat 25 år åt att jobba med team på ett eller annat sätt och har flera gånger sagt att han utgår från att livet är en lagsport. I ”The Ideal Team Player” delar Lencioni med sig av vad han har lärt sig är viktigt att behärska för att bli idealpersonen i teamet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det är viktigt att man är ödmjuk, hungrig och vis. Jag tror att det är dags att vi förändrar hur vi tänker på framgång. Och ännu mer tror jag att vi måste förändra hur vi förbereder människor inför framgång, i alla stadier i livet, sade Patrick Lencioni under ett föredrag från 2020.

Ödmjukhet viktigast

I sin bok beskriver han de tre grundläggande dygderna.

Ödmjukhet är den viktigaste dygden för att bli en ideal lagspelare, skriver Patrick Lencioni.

– Ödmjukhet är inte att tycka mindre om sig själv, utan att tänka mindre på sig själv.

Hunger är också viktigt. Patrick Lencioni skriver att man måste börja utveckla en hunger efter att vilja åstadkomma saker tidigt i livet, då den dygden tar längst tid att utveckla. Och med hunger menar han att man ska vilja jobba hårt i allt man gör.

– Det får inte förväxlas med arbetsnarkomani. Hela arbetsnarkomanens identitet bygger på jobb. Att vara hungrig är att alltid vilja överträffa sig själv, ha en hög standard och att aldrig nöja sig med minimikrav, sade han under ett TED Talk från 2020.

Och med den sista dygden, visdom, menas inte att vara intellektuell. Det handlar snarare om emotionell intelligens, att förstå ordens makt, inse hur ens agerande påverkar människor och fånga upp människors känslor.

– Det är så viktigt, och det går att utveckla.

Tre bristande typer

Nyckeln är att kunna kombinera alla tre dygder och inse när man saknar något, skriver Patrick Lencioni. I sin bok skapade han namn på personer som saknar någon av dygderna. En person som är ödmjuk, hungrig men inte smart kallas för en ”accidental messmaker”, alltså den som oavsiktligt skapar oreda. De har goda intentioner, menar väl men orsakar trubbel som andra måste åtgärda. Det tråkiga är att folk tenderar att tröttna på att behöva städa upp efter dem.

Den som är ödmjuk och smart men saknar hunger kallas för ”loveable slacker”, eller älskvärd latmask. Dessa personer blir vän med alla, är trevliga men är alldeles för slappa. Problemet med älskvärda latmaskar är att de orsakar problem i team.

Den smarta och hungriga som saknar ödmjukhet är den värsta typen, enligt Patrick Lencioni. Han kallar den för ”skillfull politician”. De är så smarta att de kan porträttera sig själva som ödmjuka, säga rätt saker och ställa rätt frågor, men de bryr sig inte om andra.

– Det tar lång tid att identifiera en skicklig politiker, och när man väl gör det så är det oftast för sent. De spelar ett spel och kliver över lik för att komma åt vad de vill, har Patrick Lencioni sagt om typen.

Gör din kollega till coach

I sin bok varnar Patrick Lencioni läsaren för att använda sig att typnamnen. Det är inte läge att börja identifiera alla skickliga politiker, älskvärda slackers eller oavsiktliga klantar i ens närhet. Däremot kan det vara bra att ha dessa karikatyrer i åtanke när man rankar sin egen ”dygdighet”. Med medvetenhet kommer möjligheten att hjälpa sig själv och andra.

Patrick Lencionis bästa tips för att bli bättre på de tre dygderna är att bilda en grupp, antingen på jobbet eller hemma, och låta alla ranka vilken del de har minst av. Sedan kan man fråga gruppmedlemmarna hur man kan göra för att bli bättre.

– Förvandla dina familjemedlemmar och kollegor till dina tränare, sade Patrick Lencioni i sitt TED Talk från 2020.

Så tror han att alla kan bli bättre lagspelare i dagens teamwork-era.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.