Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Kvalitetsstandard för vården

Kvalitetsguiden för hälso- och sjukvården är under revision och kommer nu att uppgraderas till en europeisk standard.

När guiden nu blir standard kommer vissa tilläggskrav och vägledning avseende riskhantering för patientsäkerhet att ingå. Guiden togs från början fram för att underlätta införandet av kvalitetssystem enligt so 9001 inom hälso- och sjukvården och det är Sis och Socialstyrelsen som leder det europeiska arbetet nu när den revideras.

Standarden kommer att gå ut på remiss i januari 2011.

It-vägledning

Dessutom påbörjas nu det internationella arbetet med att utveckla en vägledning för riskhantering för it-system ihop med medicintekniska produkter. Den ska hjälpa leverantörer av programvara och vårdgivare att göra IT-systemen säkrare och effektivare. Vägledningen ska bland annat innehålla praktiska exempel på tillämpning.

– Arbetsgruppens första möte kommer att vara i månadsskiftet februari/mars 2011 och rapporterna ska bli färdiga på ungefär ett år, säger Git Eliasson, projektledare för SIS kommitté Hälso- och sjukvårdsinformatik och fortsätter:

– Vi välkomnar fler intressenter att ta chansen att påverka och delta i arbetet.

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.