Årets Mjölkbonde 2018

Utmärkelser Botans lantbruk har utsetts till Årets Mjölkbonde, ett pris som belönar skickliga mjölkföretagare. Priset tilldelas årligen en mjölkföretagare som föredömligt utvecklat sitt företag, varit en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklat mjölksektorn. Vinnaren ska även i sitt företagande på ett exemplariskt sätt samordnat lönsamhet, effektivitet, ledarskap och uppvisat stor hänsyn till djur och miljö.

Årets Mjölkbonde 2018

Botans lantbruk ligger intill Siljan i Dalarna. Förutom moderfastigheten i Vikarbyn med 300 kor sambrukas gården Österfors med 130 kor samt en mindre enhet med ungdjursuppfödning.

Huvudinriktningen är mjölkproduktion med tillhörande växtodling, dessutom driver man ett maskinbolag tillsammans med några andra aktörer i området.

Hösten 2017 färdigställdes det nybyggda mjölkstallet på Botans där man trots strukturomvandlingen redan första året uppnådde en produktion på hela 12 800 kilo mjölk med djurhälsan bibehållen på en osedvanligt hög nivå.

– Fantastiskt stimulerande för alla! Det är ett gemensamt arbete med familj och personal som gjort att vi är där vi är idag. Att vara mjölkbonde är utmanande men fyllt med mycket glädje. En viktig faktor för oss är samarbete med kollegor, det ger oftast en dubbel stimulans tillbaka, säger Kristina och Bengt Samuelsson som driver gården. 

Årets Mjölkbonde utses av en oberoende jury bestående av personer med olika kompetenser kring mjölkföretagande. Juryn arbetar på uppdrag av Växa Sverige och LRF Konsult.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.