Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Lärare prisas med Guldäpplet för digitalisering i undervisningen

Tre lärare som utvecklar och förnyar undervisningen med nytänkande och digitala arbetsformer belönas med Guldäpplet. Förstapristagaren Napat Khiyapat är modersmålslärare i thailändska.

Lärare prisas med Guldäpplet för digitalisering i undervisningen
Napat Khiyapat prisas för sin lärarinsats.

Guldäpplet lyfter fram lärare som, med förankring i sina ämnen, systematiskt utvidgar den pedagogiska verktygslådan, delar erfarenheter, utvärderar och prövar sina resultat. Årets tre pristagare, visar i sitt arbete hur skolans digitalisering kan bidra till att ge alla elever, oavsett förutsättningar, möjligheter att lyckas.

Använder berättande arbetssätt

Förstapriset går till Napat Khiyapat, modersmålslärare i thailändska och förstelärare i Skellefteå kommun. Hon belönas för sitt arbete med att förnya modersmålsundervisningen med både när- och fjärrundervisning, berättande arbetssätt och anpassning till varje enskild elev.

Läs även: Nytt processtöd ger mer verkstad i skolan

På delad andraplats kom Camilla Askebäck Diaz, lärare i Ma/NO åk 7-9 och förstelärare i digitala verktyg på Södermalmsskolan i Stockholm, samt Johan Sköld, lärare i svenska och tyska och för nyanlända ungdomar i svenska som andraspråk och förstelärare inom IKT på Forshagaakademin i Forshaga.

Hittar nya vägar till lärande

Totalt nominerades drygt hundra lärare från hela landet som till Guldäpplet 2019.

– Det som utmärker vinnarna är deras förmåga att hitta nya vägar till lärande, att de har en tydlig drivkraft i att lyfta sina elever, inspirera och utmana kollegor, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet i en kommentar.

Lärarstipendiet Guldäpplet delas ut av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne vars partners är: Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Landsting, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Gleerups, ILT Inläsningstjänst, Netsmart, Studentlitteratur samt Stiftelsen DIU, grundare och koordinator.

Yngve Lindberg var avdelningsdirektör vid Skolöverstyrelsen.

Läs även: Högre kvalitet i skolan om lärare planerar ihop

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Kvalitetsmagasinet sparar mina uppgifter
Läs mer om vår integritetspolicy här
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.