Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nytt processtöd ger mer verkstad i skolan

Förbättringsarbete Kvalitetsverkstaden är ett nytt webbaserat processtöd för systematiskt kvalitetsarbete inom skolan som tagits fram av Skolverket.
– Syftet är att ge huvudmän, rektorer och förskolechefer ett verktyg som får kvalitetsarbetet att verkligen lyfta, säger Maria Elmér, undervisningsråd på Skolverket.

Nytt processtöd ger mer verkstad i skolan

Sedan decennier tillbaka finns lagstadgade krav på att skolor och förskolor genomför ett systematiskt kvalitetsarbete. Men trots att flera olika initiativ tagits genom åren har arbetet inte gett resultat i tillräcklig utsträckning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsmagasinet premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– När vi tittade på orsakerna kom vi fram till att kvalitetsarbetet blivit alltför instrumentellt och ofta en angelägenhet för ledningen. Det som saknats är förankringen, delaktigheten och förståelsen ute i organisationen. Vårt informationsmaterial har heller inte gett tillräcklig effekt, säger Maria Elmér.

Utifrån bland annat Skolinspektionens regelbundna tillsyn och erfarenheter från Skolverkets riktade insatser bestämde man sig därför för att tänka om och tänka nytt. Resultatet blev Kvalitetsverkstaden som är ett webbaserat processtöd som utgår från organisationens eget kvalitetsarbete.

Målgruppen utgörs av respektive huvudman samt rektorer och förskolechefer. Men materialet kan även användas i en mindre organisation bestående av en ledningsgrupp, förstelärare och arbetslagsledare eller i samverkan med andra förskolor och skolor.

Kommunikation och dialog

– Kommunikation och dialog är nyckelfaktorer. Det handlar om kollegialt lärande och delaktighet. I det professionella ansvaret ingår att förstå både sitt eget och andras ansvar och uppdrag samt inse hur organisationen hänger ihop för ett bättre samarbete och resultat, understryker Maria Elmér.

Kvalitetsverkstaden bygger på det så kallade kvalitetshjulet som använts inom Skolverket sedan lång tid tillbaka (se ruta). Processtödet innehåller filmer, diskussionsfrågor, självskattningar och annat utbildningsmaterial utifrån de två delarna ”vårt lärande” och ”vårt samarbete”.

– Genom materialet får deltagarna stöd att genomföra de olika stegen i kvalitetshjulet och input från både forskare och kollegor, förklarar Maria Elmér.

Rekommendationen är att organisationen genomför arbetet löpande över tid. Under arbetets gång dokumenteras allt för att kunna användas som plattform för det fortsatta kvalitetsarbetet.

Läs även artikeln med Peter Fredriksson, gd Skolverket, om kvalitetssatsningen i skolan.

Kvalitetsverkstaden lanserades i höstas och har redan fått stor spridning ute bland skolor och förskolor. För att använda materialet krävs att både processledare och deltagare registrerar sig på utbildningsplattformen.

– Intresset ligger nu på all-time-high. Och det vi kan se är att de flesta verkligen använder det som ett konkret förbättringsverktyg, säger Maria Elmér.

Enligt Maria Elmér ligger fokus i Kvalitetsverkstaden på eleverna och att åstadkomma bättre resultat och uppnå förskolans och skolans hela uppdrag. Men det finns också forskning som visar att ett systematiskt kvalitetsarbete på olika sätt gagnar personalen.

– När vi får en tydlig struktur och medvetenhet om vad vi ska göra har vi också möjlighet att prioritera och välja bort det som inte är nödvändigt. Genom att få koll på kvalitetsarbetet kan stressen minska, säger hon.

Kvalitetsverkstaden bygger på fem steg i det så kallade kvalitetshjulet.

  1. Uppdraget?
  2. Var är vi?
  3. Vart ska vi?
  4. Hur gör vi?
  5. Hur blev det?

 

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Kvalitetsmagasinet sparar mina uppgifter
Läs mer om vår integritetspolicy här
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.