nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

  • Annonskod mobil topp

Julius Caesar
Var alltid beredd på att omständigheterna kan ändras. Det är en av Julius Caesars ledarprinciper som är tillämplig än i dag. FOTO: Shutterstock

Led som Caesar

Nej, Julius Caesar är inte den bästa förbilden för ett modernt ledarskap. Men trots det går hans ledarstil att tillämpa än i dag. Så om du vill leda som en kejsare: Här är sju principer att gå efter.

  • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

1. Tala väl – och kort

De bästa ledarna åstadkommer resultat, men de kan också förmedla en stark berättelse. Caesars inställning var att ett kort budskap kan vara det mest kärnfulla, som när han i en rapport om ett av sina slag helt enkelt skrev ”Jag kom, jag såg, jag segrade”.

2. Ta risker

Att föra en hel här över floden Rubicon var ingen lätt sak, men Julius Caesar tog risken. Han konstaterade att ”Tärningen är kastad”, att han antingen skulle lyckas eller misslyckas kapitalt. Risktagandet lönade sig den gången (åtminstone kortsiktigt).

3. Inget fel att börja i liten skala

Ibland är det bäst att börja med att vara en stor fisk i en liten damm. Det förstod Julius Caesar. Han tog sig tillbaka till makten efter att ha manövrerats undan som ung och när han passerade en by i Alperna sa han att ”Jag är hellre den första i denna by, än den andre i Rom”.

4. Inget är hugget i sten

Som general visste Caesar att omständigheterna kan förändras snabbt. Han ska ha sagt att ”I krig är viktiga händelser resultatet av triviala orsaker”. Att vila på sina lagrar är aldrig en bra idé – för saker kan alltid utveckla sig till det sämre.

5. Lura inte dig själv

Caesar konstaterade att ”De flesta män är villiga att tro på det de önskar sig” när han beskrev en motståndares misstag. Tro alltså aldrig blint på dina egna visioner. Agera rationellt i stället för att låta känslor eller förutfattade meningar styra och kombinera rationaliteten med magkänsla.

6. Bli inte för bekväm

Hur ljus framtiden än ter sig, glöm inte att det vinden kan vända – radikalt. Caesar har skrivit att ”Gudarna ger ibland rikedom till dem de vill straffa, så att de ska lida mer när omständigheterna ändras”. Så om du är väldigt framgångsrik, se upp!

(Det här rådet borde Caesar själv ha lytt, då kanske han hade sett konspiration som växte mot honom.)

7. Sälj dig inte billigt

Något som Caesar aldrig saknade var tro på sin egen förmåga. Som ung tillfångatogs han av pirater som krävde 20 mynt i lösensumma för honom. Det fick Caesar att bryta ut i skratt. ”De visste inte vem de fångat”, sa han och erbjöd sig själv att betala 50. Sedan lovade han att personligen döda piraterna när han släppts fri och när han var tillbaka i land samlade han ihop en flotta, letade upp piraterna och gjorde just det.

Källa: Business Insider

Etiketter:

  • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

  • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.