Utvecklingsarbetena har till exempel inneburit att man har tagit fram verktyget ”Vägen till jämställdhet” som nu används för att göra jämställdhethetsanalyser i Malmö. Det har även inneburit att man analyserat hur pojkar och flickor beskrivs och bemöts inom sociala resursförvaltningen. Ett tredje exempel är den jämställdhetsanalys som genomfördes i hela Malmös arbete med biståndsbedömning inom äldreomsorg och LSS. Där fann man omotiverade skillnader som att kvinnor får mer bistånd utifrån SOL-lagsstiftningen och män utifrån LSS-lagstiftningen. Analysen har lett till förändrade arbetssätt.
Det visar sig också att utvecklingsarbetet bidrar till att verksamhet, service och bemötande har blivit mer likvärdigt. Sveriges kommuner och Landsting (SKL) menar att Malmö ligger i framkant nationellt avseende arbetet med jämställdhetsintegrering.
– För att kunna förändra måste man veta och den könsuppdelade statistiken ger oss bättre underlag att kunna göra de rätta satsningarna för en jämställd stad. Intervjusvaren visar att utvecklingsarbetet verkligen bidragit till att verksamhet, service och bemötande blivit mer likvärdigt, säger Anders Törnblad, ledamot i jämställdhetsberedningen.
publicerad 25 augusti 2014