Många oroliga för att dela med sig av personlig information

Digitalisering Många svenskar känner sig inte bekväma med att personlig digital information samlas in och används. Andelen oroliga är nästan dubbelt så hög i dag som för tre år sedan, visar en ny rapport.

Många oroliga för att dela med sig av personlig information

För fjärde året i rad publiceras rapporten ”Delade meningar, som bygger på en undersökning framtagen av Insight Intelligence i samarbete med Advokatfirman Lindahl, Svensk Handel, IT & Telekomföretagen samt Nokia. 1 000 svenskar mellan 16 och 70 år intervjuades under februari i år via Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel.

Rapporten visar att fler nu är oroliga för att den personliga information som de delar med sig av används i syften som de inte är bekväma med. Andelen oroliga är nästan dubbelt så hög i dag som för tre år sedan och har ökat från 25 procent 2015 till 40 procent i år.

En förklaring är, enligt rapporten, att fler blivit medvetna om att information samlas samtidigt som kunskapen om hur den samlas in och vad den används till fortfarande är låg.

– Allt bottnar i bristande kommunikation om hur information samlas in och används. Endast en procent av samtliga respondenter i undersökningen tycker att det är lätt att ta del av användarvillkor som gäller insamling av personlig information, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence.

Med den nya dataskyddsförordningen GDPR som träder i kraft senare i vår kommer alla aktörer som samlar in personlig information digitalt att bli tvungna att kommunicera detta bättre.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.