Miljonsatsning ska hjälpa industrin med digital transformation

Forskning Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen, satsar 20 miljoner kronor på forskning som kan hjälpa industrin att ställa om till digitaliserad och automatiserad produktion på ett hållbart sätt.

Miljonsatsning ska hjälpa industrin med digital transformation
Foto: Stockadobe

Det är Högskolan Väst som tilldelas miljonsatsningen för att kunna fortsätta stärka svenska företags konkurrenskraft.

– Finansieringen innebär att vi kan utveckla ny kunskap och kompetens som stärker svensk industri. De nya medlen ska användas till fyra nya projekt, säger Lennart Malmsköld, programchef för forskningsmiljön Primus vid Högskolan Väst, i ett pressmeddelande.

Ett av de största projekten som tilldelas stöd från KK-stiftelsen heter PROWIL. Det handlar om att ta hänsyn till människan bakom maskinen när digitaliserade och automatiserade processer införs inom tillverkningsindustrin. När teknikutvecklingen snurrar allt snabbare måste omställningen inom industrin genomföras på ett hållbart sätt – såväl ekonomiskt, ekologiskt som socialt. Det ska PROWIL bidra till säkerställa, menar forskarna.

Ett annat projekt kommer att utveckla AI-stöd för sensorsignaler i produktionsprocesser. Med hjälp av AI-teknik ska all data som genereras under processer kunna analyseras på ett mer kvalitetssäkert sätt.

Forskningsmiljön Primus etablerades av Högskolan Väst 2018 och ska fram till 2027 utveckla stark forskning och utbildning inom teknik och lärande. Primus ingår i KK-stiftelsens program ”KK-miljö” och bygger vidare på två av högskolans forskningsområden – produktionsteknik och arbetsintegrerat lärande.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.