Nästan varannan kollar jobbmejl på fritiden

Arbetsmiljö Nästan varannan tjänsteman läser sina jobbmejl dagligen på fritiden, framgår av en färsk undersökning. De flesta gör det för att skapa kontroll över sin arbetssituation eller för att hinna med sina arbetsuppgifter.

Nästan varannan kollar jobbmejl på fritiden

Med en smartphone i fickan har i dag många alltid tillgång till sina jobbmejl, oavsett tidpunkt på dygnet eller var man befinner sig. Det har bidragit till att gränserna mellan arbetstid och fritid inte är lika tydliga som tidigare och att jobbet allt mer kommit att inkräkta på ledig tid.

En färsk undersökning som gjorts av Novus på uppdrag av fackförbundet Unionen visar också att många kollar mejlen även på fritiden. Drygt fyra av tio tjänstemän – 44 procent – uppger att de läser jobbmejl en eller flera gånger om dagen när de är lediga. Och i åldersgruppen 30 – 49 år är det hela 50 procent som läser jobbmejl varje dag när de är lediga.

– Arbetslivet är mer flexibelt i dag och det är bra. Men det innebär även att många tjänstemän är ständigt nåbara och att gränsen mellan arbetstid och fritid suddas ut. Att tänka på jobbet och känna att man aldrig är riktigt ledig minskar möjligheten till vila och återhämtning. Det är ohållbart i längden, säger Martin Linder, förbundsordförande för Unionen i en kommentar.

Läs även: Flexibelt arbete kräver tydlig gränssättning.

Vad är då orsaken till att många kollar jobbmejlen på fritiden? Enligt undersökningen uppger sju av tio tillfrågade att de gör det för att skapa kontroll över sin arbetssituation. Närmare tre av tio uppger att de läser mejlen för att hinna med sina arbetsuppgifter och en av fem kan helt enkelt inte låta bli.

– Tillgänglighet är en viktig del av den psykosociala arbetsmiljön och det är arbetsgivarens ansvar att sätta tydliga gränser för om och när den anställde förväntas vara tillgänglig utanför arbetstid. Med hjälp av till exempel en mobil- och mejlpolicy på arbetsplatsen vet alla medarbetare när de förväntas vara tillgängliga på mobil och mejl, säger Martin Linder.

Undersökningen är en del av Unionens Stressundersökning och genomfördes av Novus i december 2018 – januari 2019. Totalt deltog 2 483 personer i undersökningen.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.