Nio av tio når gymnasiemålen

Nio av tio av Sveriges gymnasieelever når målen för sin utbildning. När SKL för tredje året i rad presenterar en öppen jämförelse över hur kommunerna lyckas med undervisningen ligger de små kommunerna i topp.

Med hjälp av rapporten Öppna jämförelser – gymnasieskola 2010, kan kommunerna analysera sin verksamhet och få svar på viktiga strategiska frågor, till exempel vilka program som kommunen själv ska anordna och vilka de kan samverka med andra om. Även hur elevernas resultat kan följas upp, oavsett om de går i kommunens egen skola eller i andra skolor har setts över.

– Gymnasieskolan möter stora förändringar och kommunerna behöver få en tydlig bild av vilka resultat eleverna uppnår och till vilka kostnader. Genom att jämföra sig och lära av andra kan kommunerna ytterligare vässa sig.Öppna jämförelser är en viktig del i vår strategi för bättre resultat i skolan, säger Håkan Sörman, vd för SKL i ett pressmeddelande.

Små kommuner bäst

Rapporten visar bland annat att:

– Nio av tio elever når en högre utbildning inom tre år, men för många elever tar det längre tid än så. Om det är ett problem eller inte är inte sagt.

– I jämförelse med förra året har andelen elever som direkt efter gymnasiet går vidare till högre studier ökat med några procent.

– I kommuner där invånarna har lägre inkomster är kostnaderna för gymnasieskolan högre. Anledningen är att många elever i dessa kommuner går ett yrkesförberedandeprogram som kostar mer.

Bäst på att få iväg elever till högre utbildning inom tre år är små kommuner med omkring 10.000 invånare. Eksjö, Tranemo, Bengtsfors, Sävsjö och Tomelilla, Lomma, Övertorneå, Högsby, Hylte och Ovanåker ligger alla på topplaceringar.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.