Arvidsjaur bästa skolkommunen

Lärarförbundet har utsett Arvidsjaur i Norrbotten till Sveriges bästa skolkommun 2010.

Varje år sedan 2002 utser Lärarförbundet en kommun som har utmärkt sig bäst enligt fjorton kriterier som bland annat mäter lärartäthet, lärarlöner, undervisningsresurser och andel elever som är godkända i alla ämnen.

– Det är en effekt av ett långsiktigt arbete. Vi satsar på elevvård och vi satsar på barn med behov av särskilt stöd. Det ger utdelning, säger Annette Rydén, skolchef i Arvidsjaurs kommun till TT.

Hon menar att Arvidsjaur har en fördel av att vara en liten kommun med drygt 6 000 invånare.

– Skolan har ett bra samarbete med kulturen, föreningar, socialtjänsten, polisen och kyrkan. Vi har nära till varandra och det är lätt att bygga nätverk, meddelar hon.

Det är första gången Arvidsjaur kommun vinner utmärkelsen, men redan 2008 placerade de sig bland de tio bästa kommunerna. Satsningen på ökade resurser, antal utbildade lärare och lärartäthet föll väl ut i den lilla kommunen med drygt 6 000 invånare.

– Det är jätteroligt och behövligt att få priset. Det ger oss alla en uppskattning för det arbete vi lägger ner. Jag har förstått att vi skulle komma högt då jag sett starka resultat bland eleverna. Men att vi skulle komma på första plats var en rolig överraskning! meddelar Ulrik Bylander, ordförande för Lärarförbundet i Arvidsjaur via Lärarförbundets hemsida.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.