Kriminella och oseriösa leverantörer ska hindras från att få offentliga kontrakt. Det är huvudsyftet med det nya regeringsuppdraget som Konkurrensverket har fått. Utöver detta får myndigheten också i uppdrag att lämna förslag till en effektiv och tillförlitlig metod, för att bedöma om leverantörer fullgör kvalitetskraven i offentliga kontrakt.
Lennart Kalderén är förbundsordförande på Svenska Taxiförbundet och har följt den dystra utvecklingen av upphandlingsprocesser de senaste decennierna.
– I 30 års tid, ja enda sedan LOU kom, har de med de lägsta prislapparna ständigt vunnit upphandlingarna. Det säger sig självt att transporttjänster oavsett om det rör taxi eller färdtjänst innehåller ett brett kvalitetsspektra, som då har prioriterats bort i många fall, säger han.
Även om LOU säger att sammanvägda faktorer ska gälla för pris och kvalitet upplever han att priset så gott som alltid är ensamt avgörande i slutänden. Han har stor tillförsikt kring att situationen nu kommer att ändras.
– Regeringsuppdraget till Konkurrensverket är en del i det, och förhoppningsvis kommer också nya förordningar om hur upphandlare ska väga in just kvalitetsaspekterna.
Det är nämligen en av de viktigaste förklaringarna till att upphandlingsvärlden har blivit allt mer ensidiga, menar han.
– I många fall vågar inte upphandlare gå efter något annat än lågt pris, trots att det kan innebära att man köper in låg kvalitet – och det beror på att det är vanligt med överklaganden. Inte minst inom taxibranschen är det väldigt vanligt, säger han och tillägger:
– Idag finns det bara skall-krav som ska säkerställa kvaliteten, och det är inte alltid de följs upp och utvärderas. Förhoppningsvis skulle nya riktlinjer ge upphandlarna lite mer råg i ryggen i att säkerställa att kvaliteten får sin rättmätiga plats i upphandlingsbesluten.