Det är Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) som fått i uppdrag att undersöka hur AI kan vara en del av lösningen för att få arbetskraften att räcka till.
Ny rapport: AI kan avhjälpa arbetskraftsbrist inom offentlig sektor
Digitalisering Arbetskraftsbristen inom offentlig sektor kan till viss del lösas med hjälp av AI, enligt en ny rapport. Men insatserna är stora och medarbetarinflytandet kommer att bli viktigt för att hålla jobben attraktiva.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Rapportens slutsats är att AI har potential att höja produktiviteten inom den offentliga sektorn, men hur stor potentialen är skiljer sig åt. Mest lovande för produktiviteten är AI i den statliga sektorn och minst i den kommunala. Ungefär 85 procent av de sysselsatta i statlig sektor är hög- eller medelexponerade för AI. I kommunal sektor handlar det snarare om 62 procent.
AI väntas öka produktiviteten i den offentliga sektorn totalt sett med drygt 11 procent, enligt rapporten.
–Utbildningsområdet ligger i topp, där är AI användbart för en stor del av de anställda. I en annan sektor som socialt skydd, är exponeringen mycket lägre., säger Magnus Lodefalk, en av författarna till rapporten, till Dagens Samhälle.
Men användandet av AI är inte helt och hållet positivt. I vissa fall kan AI inom den offentliga sektorn tänkas ha en negativ verkan på arbetskraften, enligt Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR.
Om inte medarbetarna själva får vara med att utforma verktygen kan skrämma bort personer som annars kunnat tänka sig att jobba inom det offentliga.
– Lösningen är ganska enkel. Det kan låta självklart, men det är att låta medarbetarna vara med och utforma verktygen. Det görs inte i dag, säger Simon Vinge till Dagens Samhälle.