Så blir du en roligare chef

Det var två tomater som var ute och gick... Nej, stopp! Istället för att dra dåliga vitsar är det viktigt att veta hur man skämtar. Här får du humortips som gör dig till en bättre chef.

Så blir du en roligare chef
Jessica Bergh

Bädda säck och stor clownnäsa. Eller kanske grova sexskämt. Enligt humorexperterna Thomas Järvheden och Christopher Linnell är det inget att rekommendera på jobbet. Men lär man sig humorns grunder kan man inte bara locka till skratt på partyt utan också bli en bättre chef och talare.

– Idag är det viktigt att vara en karismatisk och personlig chef och genom att skämta och skratta blir man personlig. Vi vill avdramatisera humorsituationen, säger Christopher Linnell, vd för komikerkollektivet Roa produktion som startat en ledarskapsutbildning.

Mer omtyckt

Anledningen var att många av komikerna i kollektivet föreläst om komisk retorik och fått stor respons samt förfrågningar från publik på hur man kan använda humor i sitt arbete.

– Och det är ju det vi är som bäst på. Varje kväll får vi många människor att tycka om oss på kort tid. Det är precis det som vi vill lära cheferna, att skapa en skön stämning, bli en bättre talare och bli mer omtyckt genom att vara rolig, förklarar komikern Thomas Järvheden.

Själv håller han ett föredrag om vad humor är och olika humor i olika situationer. Han ger exempel på hur fel det kan gå om man använder fel humor i fel sammanhang, men försöker främst nå ut med budskapet om att våga.

– Man måste våga misslyckas. Även ett misslyckat skämt kan ge skratt och man kan skämta om det. Jag förespråkar ironi på lagom nivå så att det inte blir sarkasm. Alla tycker att ironi är roligt, eller i alla fall vi som är hyfsat roliga. Men på jobbet kanske man inte kan ha lika tillåtande humor, funderar Thomas Järvheden.

Som exempel menar han att en chef som ska presentera en hel passage med tråkiga siffror där publiken sitter och halvsover ska punktera situationen istället för att bli nervös.

– Ta kontroll över situationen genom att säga ”jag ser att ni tycker att det här är spännande” för att locka till fniss. Eller nyser någon åtta gånger, säg något om svininfluensan.

Att vara på samma nivå, ha kontakt och ta in det som händer i rummet är det främsta stå-upp-knepet som också chefer kan använda sig av.

Omöjligt med rätt nivå

Stefan Wahlström på Vroom tog med sig sina sex kollegor på utbildningen. Han har tidigare tänkt på att inte vara så formell utan lägga in mer humor och det viktigaste för honom var att få ett kvitto på att det är okej.

– Det känns mer legitimt att vara rolig och spela lite pajas idag. Efter utbildningen kommer det också mer spontant, exempelvis kan man beskriva en situation utifrån fördomar eller sätta sig själva i lite dålig dager för att få ett skratt, berättar Stefan Wahlström.

Han påpekar att humor måste vara anpassat efter situationen och att det ibland är bra att ta på sig chefsmössan och vara allvarlig.

– Jag tycker det är omöjligt att lägga humorn på rätt nivå. Jag använder mycket ironi och hamnar lätt i fällan att ingen förstår, då är det viktigt att känna av stämningen och se hur det uppfattas. Mitt tips är att vara sig själv.

Utbildar inte skrattare

Att utbildningen riktar sig till chefer är enligt Christopher Linnell inget problem. De menar att medarbetarna inte kan utbildas till att bli skrattare, utan att det är chefens uppgift att skapa en humor-atmosfär där det är tillåtet att ha roligt, skämta med chefen och skämta med varandra.

– Och så blir hela världen ett enda paradis, flikar Thomas Järvheden in.

På utbildningen tar alla deltagare med sig en presentationen som sedan bearbetas om till att bli roligare under de två utbildningsdagarna. Men just praktiska tips för att skriva skämt var något som deltagarna efterfrågade mer.

– Det finns mycket teori för hur man skriver skämt. Det handlar inte om att planera att vara rolig, utan att få in tänket och börja analysera skämt. Då blir det enklare att vara rolig i stunden och improvisera mer, påpekar Christopher Linnell.

En mer praktisk del kommer man också att införa när utbildningen genomförs i vår. Då kommer man att skala ned på vissa föreläsningar och ge mer plats åt andra, som exempelvis delen om stress och humor, som Stefan Wahlström tyckte var en av de bästa delarna.

En viktig sak att ta med sig enligt Thomas Järvheden är att humor är än viktigare ju tråkigare och torrare verksamhet man jobbar i.

– Vårt mål är att få ledarskapsutbildningen ISO-certifierad!

Fakta

Vill du bli en rolig(are) chef? Här är tipsen:

* Rannsaka dig själv, hur rolig är jag?

* Sikta på att bli mindre tråkig.

* Våga skämta. Misslyckas du, skämta om det.

* Håller man tal kan man exempelvis lägga in roliga bilder i sin presentation.

* Tänk på att ha kontakt med publiken och ta in det som händer i rummet.

Akta dig för att…

… dra Bellman-vitsar, tänk på timing.

… bli missförstådd. Tänk på att all humor sker på mottagarens villkor. Anpassa efter person och publik genom att lyssna in.

… dra sexskämt.

… försöka vara rolig på medarbetarnas bekostnad. Se The Office för att få tips på hur du INTE ska göra.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.