Så ska svensk AI slå större i USA – ”Har ett bra rykte”

AI Swenode AI är ett nystartat nätverk som kopplar samman svenska entreprenörer och forskare inom AI med ekosystemet i Silicon Valley, med syftet är att skapa bryggor för fler globala AI-samarbeten.
– Sverige är ganska unika gällande vår stora mängd hälsodata, säger Minna Sandberg, projektledare på Swenode AI.

Så ska svensk AI slå större i USA – ”Har ett bra rykte”
Minna Sandberg, Swenode AI.

Swenode AI är en strategisk satsning från innovationsmyndigheten Vinnova, med målet att koppla samman svenska AI-startups och Silicon Valley. Dessutom ska redan etablerade svenska industriföretag få en skjuts på traven i att nätverka.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsmagasinet premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om bättre verksamhetsutveckling.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på kvalitetsarbete i Sverige.
  • Kontinuerligt nya aktuella erbjudanden av mervärden.
Redan prenumerant?

– Det finns ett stort behov i Sverige att koppla upp både vår tillverkande industri och deep tech-startups som bygger på forskning och som har stor potential, med internationella storföretag. Det är alltså helt behovsdrivet, säger Minna Sandberg, AI-expert och projektledare på Swenode AI.

Stort tryck från start

Direkt i samband med lanseringen av Swenode AI i oktober anmälde en mängd företag intresse för projektet. I skrivande stund är åtta företag antagna, varav ett som redan är på plats i San Francisco. Swenode AI har satt upp ett antal riktlinjer för vilka startups som kvalificerar. Många företag har ännu inte mognaden att ta sig an Silicon Valley, och andra har en för hög mognadsnivå. Man bör ha bevisat sin produkt på den svenska marknaden, men ännu inte ha blivit ett börsnoterat företag.

Minna Sandberg.

– Vi förberedde mycket inför lanseringen så att det skulle gå smidigt att börja länka ihop de svenska och amerikanska företagen direkt, men antagningsprocessen sker löpande. Man kan ansöka hela tiden, säger Minna Sandberg. 

Om ett svenskt startupföretag vill tillämpa sin AI på stora dataset inom exempelvis användarbranschen måste man tänka längre än Sverige och våga sikta på samarbeten med stora IT-företag så som Google.

De startups som blir antagna och som möter upp intressenter i Silicon Valley kommer att få träffa investerare och potentiella samarbetspartners som kan verifiera produkten på den amerikanska marknaden. Det är viktigt inte minst för att skapa kredibilitet för produkten.

– Här är vi en dörröppnare och skapar möjlighet till dessa möten. Många amerikanska investerare är intresserade av Sverige. Vi har ett bra rykte då vi har flera kända mjukvarubolag trots att vi är ett litet land. Vi har också ett bra rykte vad det gäller våra universitet och vår AI-forskning, säger hon.

Två särskilt starka områden

Enligt Minna Sandberg har Sveriges två starka områden just nu, där man också har störst chanser att koppla upp sig mot internationella intressenter. Det är dels automotive AI – det vill säga AI inom fordonstillverkning, dels hälsodatastyrd AI.

– Inom hälsofältet har vi flera framstående forskare och produkter som har kommit ut här. Sverige är också ganska unika gällande vår stora mängd hälsodata.

Minna Sandbergs viktigaste tips till de som är nyfikna på att ansöka till Swenode AI är att ha stenkoll på produktens mognadsnivå.

– Den här typen av satsning kostar en del om det ska ske på ett seriöst sätt, så man måste veta på förhand om de resurserna finns. Man ska också ha verifierat sin produkt med flera kunder i Sverige eller Norden så att det mest handlar om att skala upp när man lanserar sig i USA, säger hon.

Skippa jantelagen

En vanlig fallgrop för svenskar är blygsamhet, förklarar hon. Silicon Valley är ett av de dyraste områdena i världen och svenskar begär mycket mindre pengar från investerare än andra startups med motsvarande kvalitet.

– Där är mitt råd att tänka större och vara lite mer amerikansk i sin framtoning – både vad gäller mål och budget, säger hon och tillägger:

– Jag hoppas att Sweonde AI blir ett levande och starkt ekosystem åt båda håll. Det ska vara lika attraktivt från amerikanska sidan som från svenska sidan att ta del av det här – och att vi ser fler konkreta samarbeten och kunskapsspridning. Det är redan många aktörer från Silicon Valley som har visat intresse för att komma till Sverige och mötas här, så trots att det är väldigt färskt ser vi ett intresse från båda hållen, avslutar Minna Sandberg.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.